Chcete se osobně setkat s Bílou paní?

S vladařem Petrem Vokem, jeho dvorem, a dokonce i s proslulou rožmberskou Bílou paní by se měli v letošním roce osobně setkat návštěvníci třeboňského zámku.

Chcete se osobně setkat s Bílou paní?

S vladařem Petrem Vokem, jeho dvorem, kde nechybí ani oblíbenkyně Zuzanka Vojířová a - budou-li mít dostatek štěstí - dokonce i s proslulou rožmberskou Bílou paní by se měli v letošním roce osobně setkat návštěvníci třeboňského zámku. Stane se tak mimo jiné při nočních prohlídkách, které bude zámek nabízet během letních prázdnin a - pokud o ně bude zájem ze strany turistů

  1. také o víkendech v rámci celé turistické sezóny.

Třeboňský zámek patřící k nejrozsáhlejším zámeckým komplexům v Čechách je spojován především se jmény posledních Rožmberků (Petr Vok na něm sídlil v době, kdy byl pro rodové dluhy nucen prodat císaři Rudolfu II. Český Krumlov, a také tu zemřel) a s knížecím rodem Schwarzenberků, který si ho v minulém století oblíbil jako "vánoční" sídlo. Na obě tyto etapy upomínají současné návštěvníky dvě prohlídkové trasy - schwarzenberské apartmá i renesanční prostory včetně tzv. Erbovního sálu.
Právě zde jsou plánovány populárně pojaté "výpravy do minulosti" navazující na v posledních letech pravidelně inscenované "Vánoční pohádky" - výjevy ze Schwarzenberských oslav a zimních radovánek. Návštěvníkům se kromě okostýmovaných průvodců a Zámeckého tria představí i českobudějovická taneční skupina Campanello s uměleckou vedoucí Danielou Štroblovou, která se dala dohromady při zdejších kurzech renesančního tance.
Třeboň se v minulých letech stala tradičním azylem prázdninových škol a ani letošní rok nebude výjimkou - adepti tanečního umění z řad profesionálů i amatérů se v zámeckých prostorách i v přilehlém parku sejdou v posledním červencovém týdnu a své nově získané dovednosti na závěr představí veřejnosti na absolventském představení.
Ještě předtím - konkrétně 15. července - se v rámci historizující slavnosti Krčínova Třeboň plánuje divadelní představení původní hry Bílá paní aneb Romance o Petru Vokovi a Perchtě z Rožmberka, pro kterou tvoří scénář (ostatně jako pro většinu výše zmiňovaných akcí) kastelán Pavel Hofman. Ten je sice vede v populárním směru, ale pečlivě dodržuje historické reálie, které mimo jiné čerpá i z rozsáhlých fondů na zámku sídlícího Státního oblastního archivu Třeboň.
Ani tím však není seznam akcí plánovaných pro letošní turistickou sezónu zcela vyčerpán - k nabídce patří celá řada koncertů vážné i folkové hudby, výstavy v zámecké galerii a řada dalších příležitostí pro zpestření prázdnin či dovolené.

Autor: Magda Peterková 

Doporučujeme

Články odjinud