Chcete si otestovat partnerovu plodnost? Máte možnost

Chcete si otestovat partnerovu plodnost? Máte možnost

Chystáte se na svatbu, toužíte po miminku a ráda byste věděla, zda je váš nastávající dostatečně plodný. Lze si ale partnerovu plodnost skutečně otestovat ještě před vstupem do manželství?

Z čistě praktického hlediska něco takového jistě lze. Méně shody pak již panuje v tom, zda je něco takového potřebné nebo vhodné. V naší západní kultuře již obvykle nebývá zplození potomků tím hlavním kritériem úspěšného a dobrého manželství. Jednotlivec ale i přesto může mít důvod chtít znát odpověď na jednoduchou otázku: Můžeme spolu mít děti?

Základem je „kvalitní“ spermiogram Nejdůležitějším vyšetřením, které nás informuje o schopnosti partnera počít dítě, je vyšetření spermiogramu. To umožňuje zjistit, zda je v ejakulátu vašeho partnera přítomen dostatečný počet spermií, zda jsou tyto spermie zdravé a životaschopné (pohyblivé). Při vyšetření spermiogramu se vzorek odebírá pomocí masturbace v odběrové místnosti, před vyšetřením je doporučováno 2–7 dní pohlavní abstinence. Styk před vyšetřením totiž může vést k nižšímu počtu spermií ve vzorku.

Vyšetření spermiogramu provádí sexuolog běžně při některých onemocněních mužského pohlavního a močového systému. V takových případech je vyšetření plně hrazeno pojišťovnou. Vyšetření spermiogramu může doporučit také gynekolog, pokud se ženě i při pravidelném styku s partnerem nedaří delší dobu otěhotnět. Také v tomto případě bude váš partner otestován zcela zdarma.

Kromě indikací ze strany lékaře existuje i možnost vyšetření spermiogramu na vlastní žádost – jediným rozdílem v tomto případě je, že takové vyšetření si musíte zaplatit sami. Cena záleží na uvážení samotného lékaře, pohybuje se okolo jednoho tisíce korun.

Žádné vyšetření není samospasitelné Plodnost partnera si tedy ověřit lze – stačí ho přesvědčit k návštěvě příslušného lékaře a k jednorázovému vydání něco málo přes tisíc korun. Pokud se vám toto podaří a vyšetření spermiogramu bude v pořádku, váš partner je pravděpodobně schopen bez větších problémů počít dítě. Stoprocentní jistotu však nemáte nikdy. Existují páry, kterým se ani po několika letech nepodařilo mít dítě, přestože spermiogram muže a gynekologická i hormonální vyšetření u ženy byla v pořádku. Za neschopností počít dítě u některých zdravých párů může být i psychický stres nebo nějaký imunologický problém.

I v dnešní báječně efektivní a racionální době tedy stále platí, že dítě je spíše "dar" než výsledek cíleného snažení. Pokud chcete mít pořádnou dávku jistoty, pošlete partnera na spermiogram. Nikdy však nezapomínejte, že vaše jistota nemůže být zcela stoprocentní.

(vek)

Zdroj: www.andrologie.cz http://www.zenska-neplodnost.cz>www.zenska-neplodnost.cz

Doporučujeme

Články odjinud