Chcete si pořídit korkovou podlahu ?

Chcete si pořídit korkovou podlahu ?

Několik dotazů čtenářek "Poradny o bydlení" mě inspirovalo k napsání článku o korkových podlahách. Jsem přesvědčená, že korkové podlahy jsou podlahy budoucnosti. Pod pojmem "podlaha z přírodního materiálu" si většina lidí vybaví podlahu dřevěnou. Existuje však ještě další přírodní materiál používaný na podlahy už asi osmdesát let, a to korek.

Chcete si pořídit korkovou podlahu?

Několik dotazů čtenářek "Poradny o bydlení" mě inspirovalo k napsání článku o korkových podlahách. Jsem přesvědčená, že korkové podlahy jsou podlahy budoucnosti. Pod pojmem "podlaha z přírodního materiálu" si většina lidí vybaví podlahu dřevěnou. Existuje však ještě další přírodní materiál používaný na podlahy už asi osmdesát let, a to korek. Není to tak dávno, kdy platilo, že nemůže být nic obyčejnějšího než dřevěná nebo korková podlaha. Jenže přišly synteticky vyráběné materiály a obrátily všechno vzhůru nohama. V dnešní době patří korková podlaha k těm luxusnějším, spíše výjimečně než běžně používaným. Objevují se stále zdařilejší barevné varianty, korkové dlaždice se zkosenými hranami, které připomínají keramické dlaždice. Korek se zkrátka stává exkluzivní záležitostí, protože nabízí jedinečné vlastnosti, jaké zatím syntetické materiály nedokázaly napodobit.
Korek je lehký, stlačitelný, pružný, nenasákavý, má nízkou tepelnou vodivost, vykazuje značnou mechanickou pevnost a odolnost. Dobře izoluje tepelně i akusticky. Časem se nepropadá ani nedegraduje, odolává plísním a chemikáliím, je netoxický, při hoření nevznikají nebezpečné emise. Tyto vlastnosti vyplývají z podstaty materiálu, kůry korkového dubu Quercus Suber, který se pěstuje zejména v Portugalsku, ale roste také na Korsice, Sardinii, v Itálii a Severní Africe. Kůra se sloupne ze stromu a potom devět let zase dorůstá. Odloupnutá kůra se drtí, spojuje plnivem, lisuje a stabilizuje při teplotě 90°C. Jeden kubický centimetr lisovaného korku obsahuje 30 až 40 milionů buněk, z poloviny vyplněných vzduchem. Jejich stavba je právě nositelem typických vlastností korku.
Když se poničí povrchová úprava, korek se může ušpinit, nic jiného se mu však nestane. Nedá se prošlapat. Jako důkaz mohou posloužit renovace starých korkových podlah: po přebroušení průmyslovou bruskou a nanesení čtyř vrstev laku vypadají stejně, jako když se před desetiletími pokládaly. Klíčem je tedy kvalitní povrchová úprava a častá údržba. Například u kolečkových židlí nejsou nebezpečná kolečka sama, jako prach, který se ve spojení s nimi stává brusným elementem.
Nevýhod korkové podlahy není mnoho, ale jsou. Musíme počítat s tendencí materiálu světlat vlivem slunečního záření. Při přestěhování nábytku se pak objeví tmavší ohraničené plochy. Když na ně působí světlo, časem se odstín podlahy zase sjednotí. Podlaha z masivního korku se dá samozřejmě také přebrousit, aby se obnovila původní barva v celé ploše, ale není to nutné. Vůči mechanickému poškození je korek odolnější než dřevo, protože pružnost materiálu umožňuje vyrovnat třeba vytlačená místa. Neodolá však úplně všemu, například posunování nábytku na kovových nožkách nebo šroubech v něm může zanechat vrypy. Někdo by za nevýhodu mohl považovat i omezené vzory korkových podlah, dané charakterem materiálu. Přesto je možné vybírat z hrubších a jemnějších vzorů a v poslední době i z barevných prvků, z nichž se dají skládat libovolné dekory - šachovnice, pruhy, bordury.
Oproti dřevu je korek méně náchylný na poškození vlhkem a teplotními výkyvy, protože je pružný. Záleží ovšem na kvalitním přilepení a překrytí lakem. Záludná bývá vlhkost působící zespodu, například když se podlaha položí v novostavbě na nedostatečně vyschlý beton. Podlaha by se měla pokládat až do kompletně hotové místnosti (včetně všech instalací), aby se zbytečně nepoškodila.
Jako přírodní materiál se korek řadí spíš mezi dražší podlahy. Záleží na typu dlaždic a povrchové úpravě, ale dá se říci, že cena včetně stěrkování a kompletní instalace začíná přibližně u 800 Kč za metr čtvereční. Nejdražší jsou dlaždice z masivu, které ovšem poslouží řadu let a výrobce na ně dokonce dává celoživotní záruku. Vzhledem k charakteru materiálu lze očekávat, že cena bude v budoucnu stoupat.

Autor: Alžběta Prachatická
poradna bydlení

Doporučujeme

Články odjinud