Chcete si zachovat mládí? Nerozvádějte se!

Chcete si zachovat mládí? Nerozvádějte se!

Pokud jste to zažili, asi vás to nepřekvapí. Američtí vědci zjistili, že rozvod opravdu člověku přidá pár vrásek. Na váš vzhled má dokonce větší vliv než ovdovění.

Vědci zkoumali páry jednovaječných dvojčat, u nichž se dá předpokládat, že jsou geneticky naprogramovaná k tomu, aby stárla podobně.

"Genetická výbava může sice udávat základní rysy toho, jak budete stárnout, ale pokud v životě projdete jistými zážitky, pak můžete stárnout rychleji. A naopak, když se určitým věcem vyhnete, můžete stárnutí zpomalit," říká profesor Bahaman Guyuron, který výzkum vedl.

Spolu s kolegy z Case Western Reserve University zkoumal 186 párů dvojčat. Ty fotografoval a dával jim vyplňovat různé dotazníky.

Nezávislí účastníci výzkumu pak odhadovali, jak staří jsou tito sourozenci. Ukázalo se, že osoba, která prošla rozvodem, vypadá v průměru o dva roky starší, než její dvojče, které je vdané, ženaté, žije samo, nebo ovdovělo.

I antidepresiva urychlují stárnutí kůže Rovněž se prokázalo, že i lidé, kteří užívají antidepresiva, vypadají starší. Je to zřejmě tím, že tyto léky uvolňují obličejové svaly, které pak snáz povolují, což vede k poklesnutí obličejových kontur. Mezi další faktory, které přispívají ke stárnutí, patří slunce, kouření a alkohol.

Doporučujeme

Články odjinud