Chcete vědět, jaký bude váš partner za 20 let? Poznejte jeho otce! | Foto: iStock

Foto: iStock

Chcete vědět, jaký bude váš partner za 20 let? Poznejte jeho otce!

Jablka nepadají daleko od stromu, proto bývá víc než užitečné znát brzy rodiče svého partnera. Jinak se totiž může stát, že budete nemile překvapena. Jak? Čtyři čtenářky se s námi podělily o své zkušenosti, ve kterých se možná také najdete.

Jaká matka, taká Katka!

„Jaká matka, taká Katka,“ praví jedno staré přísloví – dle psychologů v sobě ukrývá mnoho moudrého! Psychologové se shodují na tom, že děti od raného dětství napodobují v chování své rodiče a další blízké osoby. Nápodobou se učíme řadě věcí – řeči, gestikulaci, mimice a mnohdy máme i stejné držení těla jako naši nejbližší. Nápodobou se také učíme projevovat emoce, reagovat na různé situace i chovat se k různým typům lidí.

V dospělosti se pak naopak často snažíme podobnosti se svými rodiči zbavit. Zpravidla to není jednoduché. Občas se přistihneme při tom, jak jsme se v určité situaci zachovali stejně jako jeden z rodičů, a to přestože jsme si přísahali, že to nikdy neuděláme. Podobnost s rodiči tkví nejen ve výchově, příkladu a zrcadlení jejich chování, ale pochopitelně i v genech – v mnoha případech jsme i fyzickou kopií našich rodičů. Proto není v žádném případě k zahození poznat rodiče partnera. O své zkušenosti se s námi podělily čtyři čtenářky.

Jak se co nejlépe rozejít? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Eva (44): Měla jsem poslechnout maminku

Kolikrát jsem si vzpomněla na slova mé maminky, která mi říkala, ať se svatbou ještě alespoň rok počkám, abychom se se Zdenkem více poznali. Jenže já byla šíleně zamilovaná a bývalý manžel naprosto uhrančivý – náš půlroční vztah byl zvláště z jeho strany plný vášně a velkých slov a gest. Když mě Zdenek před svatbou představil svým rodičům, byla jsem trochu zaskočena, jak otec mého přítele komunikuje se svou ženou. Jeho komunikace byla plná nečekaných zvratů; příkazy a úsečné věty střídala velká teatrální gesta. Nakonec mi bylo trapně za oba – tatínek se choval jak psychopat a maminka se šíleně snažila vyhovět.

Když pak Zdeňkův otec ocenil maminčino kuchařské umění růží, pro kterou utíkal před garáž na záhon, nevěděla jsem, kam s očima. Chvíli předtím totiž svou paní nevybíravě peskoval kvůli nevychlazenému pivu. Od Zdenka jsem se dokonce dověděla, že jeho otec nemá problém maminku občas zfackovat, prý se takto zvláštně chová celé roky. Když padla první facka u nás, rozvedla jsem se. Ze Zdenka se po třech letech vztahu vyklubal blázen a psychopat, kopie jeho otce. Nyní je rozvedený už potřetí.

Pokračování 3 / 5

Dana (39): Filip s otcem nevyrůstal, přesto se mu podobá

Je to celé zvláštní, Filip se svým otcem vyrůstal jen do tří let, i tak je ale celý on. Má stejné držení těla, stejná gesta i stejný černý humor. Filipa v podstatě vychovávala pouze jeho nepříliš příjemná matka, vyrostl jako hýčkaný jedináček, k němuž měla silné pouto. Upřímně se přiznám, že když jsem manžela poznala, tak mě tato skutečnost docela vyděsila. S muži vychovanými pouze matkami nemám dobré zkušenosti. Manžel je však paradoxně mnohem podobnější svému otci než mamince. Nevím, komu za to mám děkovat, přijde mi, že v těchto věcech mají prsty nejen geny, napodobování a vzory, ale i něco, co nedokážeme přesně uchopit a definovat.

Pokračování 4 / 5

Sabina (42): Když jsem viděla jeho matku, vzala jsem nohy na ramena

No, tak já jsem asi extrém! Před víc než dvaceti lety jsem začala chodit s klukem z vedlejší vesnice, chodili jsme spolu asi tři měsíce, když jsem se poprvé ocitla u nich doma a velmi rychle jsem se s ním rozešla. Nevyděsil mě jeho otec, ale máti. Paní byla hrozně nepříjemná a morbidně obézní, vůbec nevycházela z domu a také evidentně moc nedbala na hygienu, a to jak svoji, tak svého domu. Když jsem po poněkud šokující návštěvě byla s přítelem u kamarádů na grilování, pozorovala jsem ho u jídla – nemohla jsem si po zážitku s jeho matkou pomoci – udělalo se mi fyzicky zle.

Nikdy předtím mi nedošlo, kolik toho přítel spořádá a jak hltavě jí a pije. Přítel už v té době nebyl žádný hubeňour a já si představila, že když se bude takto ládovat dál, bude za dvacet let vypadat jako jeho matka. Nemohla jsem si pomoci a vztah jsem velmi rychle ukončila. Možná jsem mu křivdila, nevím, jak dnes vypadá, ale skoro mám chuť ho nyní ze zvědavosti vyhledat.

Pokračování 5 / 5

Denisa (32): Mám to úplně jinak, přítel je celý můj otec

Musím přiznat, že jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že by byl přítel v něčem výrazně podobný rodičům. Když o tom nyní přemýšlím, myslím, že není. Ale je fakt, že spolu zatím nežijeme. Zato já jsem v mnohém podobná své mámě! Zjevem jsem sice spíš po tátovi a dědečkovi, ale pořádkumilovná jsem jednoznačně po mámě. Baví mě uklízet, mít věci zorganizované a prověřené, jsem dochvilná a spolehlivá, což očekávám i od druhých.

Často bohužel marně, zvlášť u přítele bych si tyto věci přála. Jenže přítel je – a nyní mi to došlo – celý můj táta! Nic ho nerozhodí, na vše má dost času, hlavně se nestresovat, prostě „kliďánko“. Máma z táty často „roste“, ale na druhou stranu musím říct, že táta máminu energii vždy vyvažoval a doma bylo celé mé dětství příjemně a přátelsky. Možná proto jsem si i já podvědomě vybrala podobný typ muže, jako má mamka. Takže u mě je to trochu jinak…

Doporučujeme

Články odjinud