Chcete zhubnout? Atkinsova dieta radí: Jezte hamburgery a pomfrity

Chcete zhubnout? Atkinsova dieta radí: Jezte hamburgery a pomfrity

Chcete zhubnout? Zapomeňte na pomeranče i mrkev. Jezte hamburgery a pomfrity. Zdá se vám to absurdní? Podle vědců, však na tom něco je.

Na kongresu Americké Asociace Srdce (AHA), který se konal nedávno v Chicagu, se mimo jiné mluvilo i o takzvané Atkinsově dietě. Metoda, která nese jméno známého amerického dietologa, spočívá v omezení příjmu glycidů a zvýšení konzumace tuků a proteinů. V praxi to znamená jíst, co běžné diety přísně zapovídají.

Doktor Eric Westman z univerzity v Durhamu, v americkém státě Severní Karolína, se rozhodl dietu vyzkoušet na skupině 120 obézních dobrovolníků. Polovině z nich „naordinoval“ Atkinsovu dietu chudou na glycidy (cukry obsažené v pečivu, těstovinách, ale i v ovoci) a obohacenou o lipidy. A jako důležité doplňky lněný olej a rybí tuk.

Druhá polovina dostávala stravu chudou na tuky. Lipidy v ní tvořily jen třetinu denního příjmu kalorií. Po 6 měsících takové stravy zhubla „Atkinsova skupina“ v průměru o 14 kilogramů, kdežto kontrolní (netučná) skupina pouze o 9 kilogramů.

Výsledky rovněž prokázaly, že Atkinsova dieta pomohla snížit hladinu cholesterolu v krvi a upravila poměr mezi „dobrým“ (HDL) a „špatným“ (LDL) cholesterolem, který, jak známo, napomáhá vzniku kardiovaskulárních chorob.

Dietologové nicméně zdůrazňují, že nic se nemá přehánět – a konzumace hamburgerů už vůbec ne. Zdaleka totiž neplatí, že všechny potraviny bohaté na lipidy jsou vhodné. Hovězí maso nebo máslo například obsahují mastné nasycené kyseliny, kterým je třeba se vyhnout a nahradit je olivovým nebo řepkovým olejem a ořechy.

Na úpravu hladiny cholesterolu však každopádně velmi dobře fungují lněný olej a rybí tuk, které se dnes všeobecně málo konzumují. Jejich blahodárné účinky přitom znaly už naše babičky. (Plus)

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud