Nejméně zdravé a vhodné oleje
Najdete je v obchodech pod mnoha názvy: pokrmový, rostlinný, stolní a podobně. Většinou jde o lacinější oleje, jejichž základem bývá zpravidla rafinovaný řepkový, sójový nebo slunečnicový olej. Podle Davida Freje, autora knihy Tučné superpotraviny a oleje, ty, které obsahují převahu (přes 60 %) omega-6 mastných kyselin, nejsou vhodné na vaření ani do dresinků. Patří sem: margaríny, rafinovaný palmový olej, slunečnicový olej, sójový olej, kukuřičný olej, olej z rýžových otrub, hroznových jadérek a pšeničných klíčků.
Pokračování 2 / 7
Zdravé a vhodné oleje
Z rostlinných tuků jsou vhodné ty, které jsou takzvaně zastudena lisované. Ideální jsou tedy extra panenský olivový olej, přepuštěné máslo ghí či řepkový olej. „Ve zdravém jídelníčku mají převažovat tuky s mononenasycenými kyselinami, omega-3 mastnými kyselinami,“ říká David Frej. Podle Hany Málkové ze STOB je vhodnější používat pro tepelnou úpravu tepelně stabilní tuky, i když mají více obávaných nasycených mastných kyselin. Ve studené kuchyni dejte přednost extra panenským olejům.
Pokračování 3 / 7
Řepkový olej
Hodí se spíše na pánev, ovšem při hubnutí byste moc smažit neměli. Pokud už tedy během diety chcete něco smažit, ideálně jen krátce a jednorázově. „Na pánev rozhodně nepatří panenské oleje: kromě toho, že během tepelné úpravy přijdete o většinu prospěšných látek, tak z nich mohou za vysokých teplot vznikat látky zdraví škodlivé,“ říká Hana Málková.
Pokračování 4 / 7
Olivový olej
Jeden z nejzdravějších olejů obsahuje hlavně mononenasycené kyseliny. Lze jej použít i pro tepelné zpracování, ale nesmí být extra panenský. Extra panenský olej využívejte zásadně ve studené kuchyni nebo na závěrečné dochucování již hotových teplých pokrmů. Hodí se také na dušení, vaření a samozřejmě do dresinků na saláty.
Pokračování 5 / 7
Lněný, konopný, dýňový
Hodí se do studené kuchyně, zvláště lněný má hodně omega-3 mastných kyselin. Po otevření je ale spotřebujte do šesti týdnů. Méně známé oleje mohou váš jídelníček obohatit nejen o prospěšné látky, ale i o dosud nepoznané chutě. Právě výše jmenované stojí za vyzkoušení. Ani ty raději nepoužívejte pro tepelnou úpravu.
Pokračování 6 / 7
Ořechový olej
Většinou se vyrábí z makadamových ořechů, mandlí či vlašských ořechů. Hodí se zejména do salátových dresinků. Vlašský olej obsahuje nejvíc omega-3 mastných kyselin ze všech ořechových olejů. Pokrmům dodá zajímavou chuť a taky reguluje chuť k jídlu.
Na videu supertip na cvičení pro gaučové povaleče:
Pokračování 7 / 7
Kokosový olej
Pokud jde o tento olej, existuje spousta protichůdných doporučení. Vzhledem k tomu, že obsahuje 92 % nasycených kyselin, je nejvhodnější pro tepelnou úpravu, při hubnutí ale moc vhodný není. Ovšem jak říká David Frej, mastné kyseliny obsažené v tomto oleji postupují nejrychleji do jater a mozku, stimulují metabolismus a navozují pocit sytosti. Například obyvatelé Filipín a Polynésie konzumují až dvě třetiny kalorií z kokosového oleje a netrpí na nemoci srdce.