Chemický peeling projasní a omladí pleť: Je vhodný i pro vás?

Chemický peeling projasní a omladí pleť: Je vhodný i pro vás?

Toužíte své pleti dodat ztracený lesk, zbavit se drobných vrásek, rozšířených pórů i pigmentových skvrn, ale nejste zastánkyní invazivních chirurgických zákroků? Pak je pro vás chemický peeling ideální. Přečtěte si, v čem spočívá a jak probíhá.

Co je to chemický peeling?

Chemický peeling je neinvazivní metoda, která slouží k projasnění a omlazení stárnoucí pleti, vyhlazení jemných vrásek, zjemnění jizev vzniklých po akné a rozšířených pórů. Přispívá také k odstranění pigmentových skvrn a působí příznivě na mastnou pokožku. „Chemický peeling odstraní odumřelé kožní buňky, což pleť projasní, zjemní, barevně sjednotí a stáhne póry. Intenzivním pulzním světlem dochází díky prohřátí povrchových vrstev kůže k odstranění pigmentu, zatažení jemných kapilár a navíc k obnově kolagenových vláken,“ říká MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Pokračování 2 / 6

Jak to probíhá?

Chemický peeling na rozdíl od klasického kosmetického probíhá v pokožce hlouběji a postup aplikace se liší. Dermatolog nanese na obličej a dekolt přípravek na bázi kyseliny glykolové, která během několika minut způsobí začervenání a postupné olupování horní vrstvy pokožky, pod níž se nachází nová, hezká a neporušená pleť. Po prvním zákroku zmizí pigmentace a drobné vrásky, postupným opakování můžete docílit opravdu výrazného efektu. Nevýhodou je mírná bolestivost při aplikaci peelingu a časová náročnost, protože se několik dnů může pleť ještě dodatečně olupovat až do konečného výsledku.

Pokračování 3 / 6

Jak dlouho se pleť hojí?

Během hojení je viditelná vrstva pleti tmavě červená, ale v průběhu regenerace se postupně zesvětlí. Doba hojení je závislá na hloubce peelingu. U peelingů, které odstraňují svrchní vrstvu pleti, obvykle hojení trvá jeden až čtyři dny. U hlubokých peelingů může trvat plné zhojení v řádu měsíců. První týdny je navíc nutné používat kosmetiku s ochranným faktorem a nevystavovat se přímému slunečnímu záření. Někteří lékaři také doporučují pár dní před zákrokem i po zákroku užívat preventivně antibiotika, aby se zabránilo případnému zánětu.

Pokračování 4 / 6

Jaké jsou výsledky?

Samotná procedura trvá zhruba půl hodiny, záleží však na tom, jak pokožka reaguje. I když výsledky pravděpodobně zaznamenáte už po prvním sezení, vždy je dobré zákrok pro ještě lepší efekt opakovat. Běžně se doporučuje zajít na ošetření třikrát až šestkrát, záleží na rozsahu ošetřované oblasti. Od toho se také vyvíjí cena zákroku, která se pohybuje zhruba od osmi set po dva tisíce korun. Výsledky jsou však dlouhodobé a vaše pleť bude jasnější, pružnější a bez jemných vrásek a rozšířených pórů.

Pokračování 5 / 6

Kdy se chemickému peelingu vyhnout?

I když je chemický peeling k pokožce šetrný, v některých případech je dobré se mu vyhnout. Samozřejmostí je to tehdy, pokud jste alergická na nějakou složku chemického peelingu. Zákrok se nedoporučuje vykonat ani v případě, že máte například opar, poraněnou pokožku nebo ekzém. V každém případě je před ošetřením nutná konzultace s lékařem, který vám řekne, zda je pro vás chemický peeling vhodný, případně vám doporučí jiné ošetření.

Pokračování 6 / 6

Jak na domácí chemický peeling?

Chemický peeling si můžete udělat i doma. Nedosáhnete patrně až takových výsledků jako na klinice, výrazný rozdíl ale zaznamenáte. Před první aplikací chemického peelingu si vždy důkladně přečtěte přiložený návod výrobce. Peeling aplikujte vždy na vyčištěnou pleť. Použijte malé množství peelingu a jemně ho vmasírujte do pokožky. Vyhněte se aplikaci na rty a oční okolí. Nechte pár minut působit. Důkladně opláchněte vodou. Použijte jemný pleťový krém pro zklidnění pokožky. Chemický peeling určený pro domácí ošetření obličeje, dekoltu i ramen nabízí například značky NeoStrata, Estée Lauder nebo Revolution Skincare. Chemický peeling koupíte na internetu. 

Doporučujeme

Články odjinud