Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny

2. 5. 2002
Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny
Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně důležitým znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.

Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny

Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně „důležitým“ znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.

K závěru o škodlivosti chipsů na lidské zdraví došel tým švédských lékařů, jejichž prohlášení vyvolalo pořádný chaos. Ukázalo se, že v některých případech tepelného zpracování, například u přípravy bramborových lupínků nebo dokonce při pečení určitých druhů chleba, se v těchto výrobcích objevuje kancerogenní látka.
Výzkum byl proveden vědeckým týmem s Univerzity ve Stockholmu, který zkoumal více než stovku vzorků potravin, zakoupených v běžných švédských obchodech.či restauracích. Tito odborníci zjistili, že některé z těchto potravin obsahují příliš mnoho acrylamidů, což může být podle názoru expertů vysvětlením pro řadu případů vzniku rakovinových nádorů u mladých lidí.
„To, že acrylamid vzniká v procesu přípravy potravin je pro vědu novinka“, řekl Leif Busk, vedoucí výzkumu Národní správy pro potraviny. Acrylamid se využívá v průmyslu a vědci ho označují za potenciální kancerogen. Experti z jiných oborů ale upozorňují, že další potvrzení pro výroky švédských vědců zatím nejsou.
Švédská vládní komise předala výsledky výzkumu nejmenované mezinárodní výzkumné skupině, kromě toho byla stejná informace poskytnuta příslušným orgánům EU. V důsledku závažnosti této informace bylo ve Švédsku rozhodnuto o jejím okamžitém zveřejnění. Zatím však nebyla vydána žádná doporučení týkající se omezení konzumace některých potravin.
Odborníci americké Správy pro potraviny a léky (FDA), kteří obvykle velmi pozorně sledují podobné údaje, tentokrát výsledky švédských vědců nekomentovali.
Někteří američtí experti však doporučují vyčkat na další výsledky testů, které probíhají souběžně na několika pracovištích.

zdroj: Plus

Témata článku:   

Přečtěte si také

Horoskopy

Vztah, jenž neměl pevné základy, se teď začíná bořit. Může vám připadat, že vám to pomohlo k větší svobodě, ale neradujete se předčasně. Záležitosti se musí řešit důsledně a do hloubky,…

Nejčtenější články