Chlamydie mohou zhoršovat plodnost mužů

Chlamydie mohou zhoršovat plodnost mužů

Chlamydiový zánět, běžná sexuálně přenosná choroba, může negativně ovlivňovat plodnost žen. Podle nového výzkumu švédských vědců však snižuje také plodnost mužů a jejich šanci na početí dítěte.

"Muži by měli být opatrní. Mohou se nakazit při nechráněném pohlavním styku. Měli by se nechat testovat a případně okamžitě léčit, protože chlamydie zhoršují jejich plodnost," varují experti ze severského království.

Studie byla založena na analýze několika stovek zdravotních záznamů partnerských dvojic, které se na švédských klinikách léčily pro neplodnost. Vedoucí projektu Jan Olofsson a jeho spolupracovníci ze skandinávského fertilizačního centra v Götteborgu zjistili, že protilátky proti chlamydiím měla v krvi třetina neplodných žen a celá pětina neplodných mužů.

"Mnoho ze zkoumaných párů mělo v krvi protilátky, které potvrzovaly pokračující nákazu chlamydiemi a také neplodnost," uvedl Jan Olofsson.

Zajímavé na jejich výzkumu je zjištění, že muži s protilátkami na chlamydie měli až o třiatřicet procent nižší plodnost než muži bez protilátek. Navíc, pokud je nakažena těhotná žena, může dojít k infekci očí nebo vzniku zápalu plic u plodu. Podle Světové zdravotnické organizace onemocnělo jen v roce 1999 chlamydiovým zánětem 92 miliónů osob. Vzhledem k tomu, že nemoc má mírné nebo téměř žádné symptomy a tudíž nebývá vůbec rozpoznána, nakažené osoby se neléčí. Promiskuitní jedinci navíc tyto bakterie šíří dál. Nemoc se dá přitom snadno léčit antibiotiky a pak také nemá vliv na plodnost. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud