Chlapci si ke hraní vybírají autíčka

Chlapci si ke hraní vybírají autíčka

Děvčata si zvolí panenku a chlapci autíčko zcela přirozeně, i když se mohou svobodně rozhodnou mezi různými hračkami a jejich volbu neovlivňují rodiče. Podle britských psychologů totiž pokusy s nejmenšími dětmi, které sotva začínají chodit, prokázaly, že většina chlapců raději sáhne po autíčku, zatímco většina dívek po panence.

Psychologové ze City University v Londýně sledovali 90 dětí ve věku mezi devíti a 36 měsíci. Před ně přitom postavili řadu hraček a každé dítě si tak mohlo vybrat z hromady, co jej přitahovalo nejvíce a hrát si s tím tak dlouho, jak se mu líbilo.

Z pokusu vyplynulo, že chlapci si nejdéle hráli s auty a balóny, zatímco dívky strávily nejvíce času hrou s panenkami. Podle britských psychologů má každé pohlaví vrozené dispozice k pohlavně-identickým hračkám.

„Bylo zcela zřejmé, že i ty nejmenší děti šly přímo k pohlavně typickým hračkám a barvám. Chlapci šli přímo k balonům a černým autům, zatímco dívky si volily medvídky a panenky,“ uvedla jedna z autorek studie Sara Amalie O´Toolová Thommessenová.

Pohlavně identický výběr hraček u dětí mladších osmnácti měsíců byl podle britských expertů prokázán poprvé.

ČTĚTE TAKÉ:
Šilhání u dětí způsobuje krátkozrakost!

Doporučujeme

Články odjinud