5 osvědčených tipů, jak se zbavit zvířecích chlupů v domácnosti | iStock

iStock

5 osvědčených tipů, jak se zbavit zvířecích chlupů v domácnosti

Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad všude. Určitě proto oceníte pár praktických tipů, jak se jich snadno a rychle zbavit.

Vsaďte na prevenci

Jak se říká, starýho psa novým kouskům nenaučíš… Pokud ale máte doma štěně nebo mladší zvíře, můžete ho zkusit formou hry navyknout na to, že mu srst budete pravidelně vysávat. Je však nutné, abyste vlastnili některý z tišších modelů vysavače, a také si budete muset pořídit speciální nástavec pro ošetření kůže a srsti vašich domácích zvířat. Ty už dnes ale nabízí většina výrobců. Nejde však o zbytečně vyhozené peníze. Nástavec totiž zároveň působí jako stimulátor funkcí kůže a má tak léčebné a preventivně zdravotní funkce.

Sháníte nový obojek pro vašeho čtyřnohého mazlíčka? Inspirací vám může být rozhovor s Lucií Červínkovou. Má vystudované módní návrhářství, a protože má sama doma dva pejsky, věnuje se i výrobě doplňků pro zvířata. Zajímavostí je, že v zahraničí objevila přírodní materiál, který je vlastnostmi velice podobný kůži, ale při jeho získávání nepřijde o život žádný živý tvor. A z něj vyrábí odolné módní obojky.

Pokračování 2 / 5

Použijte gumovou rukavici

Může to znít triviálně, ale je to vyzkoušené. Bez velké námahy se zbavíte většiny nechtěných chlupů z pohovky, křesel i koberce. Stačí si gumovou rukavici nandat na ruku, namočit, přebytečnou vodu oklepat a krátkými pohyby zachlupacený povrch jakoby stírat. Chlupy vám budou tvořit chuchvalce, které pak stačí jen sebrat. Čas od času je ale třeba rukavici znovu namočit. Výhodou je, že se prsty dostanete i do těžko přístupných záhybů, rohů a skulin.

Pokračování 3 / 5

Přihoďte k prádlu houbičku na nádobí

Pokud vás trápí srst zachycená na oblečení, zkuste před praním přihodit do bubnu pračky kus molitanu nebo tu nejobyčejnější kuchyňskou houbičku. Samozřejmě novou. Chlupy se do ní zapíchají a vy vyndáte dokonale čisté oblečení. Pokud se vám pak nebude chtít houbičku obírat, vyhoďte ji a příště použijte jinou. Kus se dá sehnat už za korunu, takže vás tahle investice určitě nezruinuje.

Pokračování 4 / 5

Vyzkoušejte izolepu

Další možností, jak se v domácnosti zbavit zvířecích chlupů, je použití klasické lepicí pásky. Čím širší, tím lepší. Omotejte si ji kolem dlaně, lepivou plochou směrem od pokožky, a pak už jen jakoby zlehka přejíždějte po povrchu posetém srstí. Všechny chlupy a další nečistoty se na ni nachytají a vy ji pak jednoduše z ruky stáhnete a vyhodíte do odpadkového koše.

Pokud si nechcete pásku obmotávat kolem ruky, použijte žínku nebo houbičku obalenou izolepou. Díky jejich kompaktnímu tvaru navíc dostanete chlupy i z obtížně dostupných míst.

Pokračování 5 / 5

Pořiďte si speciální kartáč či váleček

Vhodným řešením pro odstranění srsti z oděvů jsou i speciální lepící válečky a kartáče. Těch existuje hned několik typů. Seženete je za pár desítek korun. Já dávám přednost válečku gumovému, který má mírně lepivý povrch. Po použití, případně i v průběhu, ho musíte vždy opláchnout pod tekoucí vodou a zachycené nečistoty tak smýt. Poté je znovu připraven k použití. Další variantou je váleček s papírovou lepící plochou, jejíž zašpiněnou část vždy odtrhnete a vyhodíte.

Na materiály, jako jsou samet, manšestr, flauš a podobné, je pak nejlepší „kartáč“ se speciálním hrubým červeným povrchem. U něj je třeba dávat si pozor na šipku, která označuje správný směr pohybu. Při tom opačném totiž vlákna kartáče zachycené chlupy pouštějí. Tuto vlastnost oceníte při následném čištění samotného kartáče.

Doporučujeme

Články odjinud