Chodit „na ostro“ – ano či ne?

Chodit „na ostro“ – ano či ne?

Jedni říkají, že je to zdravé a přirozené, druzí kladou důraz na pohodlnost (především muži), další skupina zastánců argumentuje hravou „lechtivostí“ s erotickým nádechem. Je chození na ostro zdravé a hygienické? Nemůže vás nějak zdravotně ohrozit?

Možná se vám to už někdy stalo; sedíte s kamarády na zahrádce u restaurace, on sedí proti vám a sebejistě rozkročen nenuceně konverzuje. Možná by vás dané téma v jeho zaníceném podaní i zaujalo, kdyby mu však z kraťasů nekouklo „úplně všechno“. Oči vám bloudí po okolí, kombinace jeho planoucího výrazu při vyprávění a unaveně vykukujícího orgánu vám hrne salvu smíchu blíž a blíž ke rtům. Horečně přemýšlíte, jak ho taktně upozornit.

Na druhé straně máte kamarádku, která je svou „ostrou“ zálibou známá a nedá na ni v letních měsících dopustit. Miluje pohodlí, volnost a tvrdí, že se tak stará i o své zdraví. Volné lněné kalhoty barvy pouště jí ladně splývají po bocích i hýždích, lehounké pouzdrové šaty vzbuzují u pozorných mužů (i žen) mnoho otázek. Tato „ostrá dáma“ to zkrátka umí!

Jaké jsou tedy nejčastější PRO a PROTI chození bez spodního prádla?

PRO: Aneb větráme, dýcháme

  • Po pracovním týdnu v přiléhavých oděvech je chození „na ostro“ vnímáno jako velmi pohodlné.
  • Ve velkém horku, při zvolení vhodného a vkusného oblečení nedochází k zapaření intimních oblastí, v horším případě až potničkám.
  • Chození „na ostro“ lze u žen se sklonem ke kvasinkovým infekcím vnímat i jako součást prevence. Což naznačují například slova gynekoložky Zuzany Líbalové, která v souvislosti s kvasinkovými infekcemi tvrdí: „… pro společensky únosné situace je vhodné i chození na ostro.“
  • Za určitých podmínek může být chození bez spodního prádla velmi estetické (nejsou vidět švy), nic neruší ladné křivky rýsující se pod látkou.
  • Jízda bez kalhotek se velmi osvědčuje při dlouhých cyklistických výletech, tedy v případě, že máte vypolstrované kraťasy, navíc třeba s antibakteriální vložkou. Mnoho profesionálních i amatérských závodníků nedá na jízdu bez dolní části spodního prádla dopustit.

PROTI: Aneb pozor na prašné cesty a zipy!

  • Nekritická a neohleduplná „absence“ spodního prádla u mužů i žen může být pro jejich okolí poněkud neestetickým zážitkem.
  • V prašném a špinavém prostředí je zvláště pro ženy nevhodné, aby pod sukní či velmi volnými kraťasy neměly naprosto nic. Jejich zdraví by to rozhodně neprospělo.
  • Vzhledem k hygienickým zvyklostem (či spíše nutnostem) je nutné kraťasy i kalhoty každodenně prát (stejně jako byste každý den měnily spodní prádlo).
  • Při „ostrém“ oblékání je z hygienického, zdravotního i praktického hlediska nezbytné vyřadit všechny těsné kalhoty, především džíny, které mohou způsobit odřeniny a otlaky.
  • Pozor na zapínání zipů v přední části kalhot či sukně, při troše nepozornosti může dojít ke skřípnutí citlivých partií či ochlupení.
  • Časté chození bez podprsenky nemusí při větší velikosti ňader prospívat jejich tvarům (jistě si vybavíte ženy z přírodních národů) a kupodivu ani zádům. Šikovná podprsenka hmotnost pěkně rozloží.

A jak to vidí samy dámy?

Janička (19 let): „Miluju léto, moře, slunce – a kde je tato svatá trojice, tam kalhotky ani podprsenka nesmí! Ne, opravdu, u moře podprsenku nenosím a na dovolené v teple mám spodní prádlo snad jen do letadla – a hrozně si to užívám.“

Eliška (35 let): „Dřív jsem to milovala, teď po dětech chodím v létě bez podprsenky jen na zahradě a doma. Venku se bez ní necítím dobře. Kalhotky jsem nosila naprosto vždy. Upřímně, ani si nepamatuji, že bych šla někdy někam bez nich. Cítila bych se jak nahá.“

Ester (27 let): „Ať si každý nosí, co chce. Já spodní prádlo miluji, mám ho tuny a ráda ho nosím. Navíc si myslím, že je nejen hygienické, ale je i ohromě sexy. Někdo miluje boty a kabelky, já spodní prádlo. Vyjít bez něj? Nikdy!“

Petra (37 let): „Bez prádla, kupodivu jen spodního dílu, chodím doma. V práci mám velmi upnuté a vcelku nepohodlné oblečení, takže když přijdu domů, ihned si beru volné šaty a spodní prádlo letí pryč. Mám pocit, ne, vlastně i osobní zkušenost, že to prospívá mému intimnímu zdraví. Bez kalhotek doma chodím v létě i v zimě. Venku ale ne.“

Doporučujeme

Články odjinud