Chraňte se!

Taky by Vás nikdy nenapadlo, že se můžete nakazit zrovna VY? Nemáte stálého sexuálního partnera a praktikujete nechráněný pohlavní styk? Právě ten se v poslední době stal nejčastějším způsobem přenosu žloutenky B.

Lidé se také mohou nakazit při stále populárním propichování různých částí těla tzv. piercing, tetováním, nitrožilní aplikací drog, poraněním o odhozené injekční jehly a v určitých případech také při akupunktuře. Virus žloutenky B (VHB) je totiž stokrát nakažlivější než virus HIV. K nákaze totiž stačí, aby se do těla dostalo mikroskopické množství infikované tělní tekutiny, např. krve. Celosvětově ve svém těle virus žloutenky typu B nosí až 400 mil. lidí, v České republice bylo v roce 2005 asi 50 000 chronických nosičů.

Tvrzení, že žloutenka je nemoc špinavých rukou, už dnes tak úplně neplatí. Přemýšlejte o svém zdraví, vždyť je to to nejcennější, co máte. Žloutenka A a B se nevyhýbá nikomu a nakazit se může úplně každý!

Nejúčinnější a nejjistější ochranou proti žloutence je proto prevence v podobě očkování. Jednoduchým řešením je kombinovaná vakcína Twinrix účinná proti oběma typům hepatitidy, A i B, kterou předepíše zájemcům o očkování každý praktický lékař. Můžete tak „zabít dva viry jednou ranou“ a získat ochranu proti oběma zmiňovaným typům hepatitidy na celý život po pouhých třech návštěvách u lékaře.

A jak se žloutenka projevuje? Mezi nejčastější příznaky patří horečka, zežloutnutí pokožky, únava, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti břicha a kloubů, tmavá moč a světlá stolice. U některých lidí se ale neprojevují, a tak často virus nevědomky přenášejí na další osoby v jejich blízkosti.

Zatímco k žloutence přijde člověk během okamžiku, následná léčba je časově náročná, komplikovaná, nákladná a nepříjemná. Vždyť jen samotný pobyt v nemocnici na infekčním oddělení a s ním další spojená léčba v domácím ošetření nikoho psychicky nepovzbudí. Léčbu navíc zpravidla doprovází řada nežádoucích a nepříjemných účinků (chřipkový syndrom, únava, průjmy, zvracení, atd.), které mohou trvat i několik měsíců, a konečný efekt nelze předem odhadnout.

Ještě Vás láká ozdobit si své tělo piercingem nebo tetováním?

Doporučujeme

Články odjinud