Chraňte se proti rakovině očkováním

Chraňte se proti rakovině očkováním

Co je to HIV, už všichni víme. Ale co je to HPV? Zkratka HPV znamená Human Papilloma Virus – lidský papilomavirus. Existuje více než 100 typů HPV, z nichž okolo 40 se šíří pohlavním stykem, ale také kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti.

Asi 15 typů HPV jsou onkogenní typy, které mohou vést ke vzniku rakoviny děložního čípku a prekancerózním lézím na povrchu děložního čípku. S infekcí HPV se během svého života setká až 80 % sexuálně aktivních žen. Imunitní systém se většinou s infekcí vypořádá sám, ale některé, tzv. onkogenní typy HPV mohou v těle přetrvat a vyvinout se v průběhu let v rakovinu děložního čípku. Za cca 70 % tohoto onemocnění stojí nejagresivnější viry HPV typu 16 a 18. A když se řekne rakovina, otřese to s každým. Navíc tato nemoc probíhá po velmi dlouhou dobu skrytě, bez příznaků – a pak už bývá většinou pozdě.

Tak pozdě, že kvůli tomu každé dvě minuty zemře na rakovinu děložního čípku na světě jedna žena. Každý rok je celosvětově diagnostikováno 500 000 nových případů. V ČR přibude každý rok 1000 nových pacientek s tímto onemocněním a asi 400 na rakovinu zemře. To znamená, že každý den zemře na rakovinu děložního čípku v České republice nejméně jedna žena. Dají se tyto neúprosné statistiky změnit? Určitě ano.

Každé nemoci lze vhodnou prevencí předcházet – a u rakoviny děložního čípku to platí dvojnásobně. Co pro své zdraví můžeme udělat? Ruku na srdce, ženy, které právě čtete tento článek: kdy jste naposledy byly na pravidelné prohlídce u svého gynekologa? „Každá sexuálně aktivní žena je ohrožena infekcí rakovinotvornými typy HPV. Je tedy v riziku, že onemocní rakovinou děložního čípku. Proto je velmi důležité, aby pravidelně, tj. jednou ročně, navštívila svého gynekologa, který jí provede cytologický stěr z děložního čípku. Tato metoda patří mezi preventivní opatření, které umí zachytit změněné buňky na děložním čípku,“ říká doc. MUDr. David Cibula z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Ani ta sebepravidelnější prohlídka ale nezabrání vzniku infekce – díky ní lze „jen“ zahájit včas vhodnou léčbu proti již vzniklému onemocnění.

Dnes se však nabízí ještě další možnost – očkování proti nejvíce agresivním typům virů HPV, které stojí až za 70 % případů této nemoci. CervarixTM je nová vakcína proti rakovině děložního čípku, která je účinná proti HPV typu 16 a 18. Je rekombinantní, adjuvovaná, adsorbovaná, určena k prevenci cervikálního karcinomu u dívek a žen ve věku 10 až 25 let. Sestává ze tří dávek podaných do horní části paže ve schématu 0., 1. a 6. měsíc. Přípravek je pouze na lékařský předpis. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták. Více informací na http://www.zdraviprozeny.cz>www.zdraviprozeny.cz.

Doporučujeme

Články odjinud