Vyzkoušejte vynikající menu z chřestu: Polévka s rajčaty, koláč a salát s kozím sýrem

Vyzkoušejte vynikající menu z chřestu: Polévka s rajčaty, koláč a salát s kozím sýrem

Říká se, že chřest je máslem mezi zeleninou, jeho chuť je totiž velmi jemná. Také je prý afrodiziakem. Jeho sezóna ještě neskončila, tak vyzkoušejte chřest i u vás doma.

Chřestová polévka s rajčaty

  • 500 g chřestu
  • 125 ml smetany
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 lžičky cukru
  • 2 ks rajčat
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetka soli a pepře

Chřest omyjte a oloupejte. Slupky vložte do litru vařící osolené vody a 15 minut vařte. Vývar sceďte. Chřest nakrájejte na kousky a osmažte na másle. Posypte cukrem, zalijte vývarem a smetanou a vařte asi 20 minut. Rajčata spařte, oloupejte, dužinu nakrájejte na kostičky. Hlavičky chřestu vyjměte z vývaru, zbylý chřest rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku rozdělte na talíře, do každé porce vložte několik chřestových hlaviček a kousky rajčat.

Slaný chřestový koláč

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 20 g parmezánu čerstvě nastrouhaného
  • 1 žloutek
  • 50 ml olivového oleje
  • 5 až 6 lžic studené vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 750 g mladého zeleného chřestu
  • 1 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 250 ml smetany(nejlépe 40% de luxe z Mlékárny Kunín)
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.

Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní.

Chřestový salát s kozím sýrem

  • 800 g mladého zeleného chřestu
  • 2 lžíce ořechového oleje
  • 200 g žampionů
  • 250 g cherry rajčátek
  • 200 g cukety
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • štáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce medu
  • 100 g kozího sýra
  • 40 g opražených ořechů
  • 1/2 svazku estragonu
  • sůl
  • pepř

Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat. Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte pokrájené houby. Osolte a opepřete. Do pánve přidejte rajčata, krátce osmažte, zakápněte octem. Směs přesuňte do mísy a promíchejte s chřestem a drobně pokrájenou cuketou. Ochuťte zálivkou prošlehanou z citronové šťávy, medu a zbylého oleje, posypte ořechy, lístky estragonu a plátky sýra.

Doporučujeme

Články odjinud