Říká se, že chřest je máslem mezi zeleninou, jeho chuť je totiž velmi jemná. Také je prý afrodiziakem. Jeho sezóna ještě neskončila, tak vyzkoušejte chřest i u vás doma.
Chřestová polévka s rajčaty
- 500 g chřestu
- 125 ml smetany
- 3 lžíce másla
- 1/2 lžičky cukru
- 2 ks rajčat
- 1 lžíce citrónové šťávy
- špetka soli a pepře
Chřest omyjte a oloupejte. Slupky vložte do litru vařící osolené vody a 15 minut vařte. Vývar sceďte. Chřest nakrájejte na kousky a osmažte na másle. Posypte cukrem, zalijte vývarem a smetanou a vařte asi 20 minut. Rajčata spařte, oloupejte, dužinu nakrájejte na kostičky. Hlavičky chřestu vyjměte z vývaru, zbylý chřest rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku rozdělte na talíře, do každé porce vložte několik chřestových hlaviček a kousky rajčat.
Slaný chřestový koláč
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 20 g parmezánu čerstvě nastrouhaného
- 1 žloutek
- 50 ml olivového oleje
- 5 až 6 lžic studené vody
- špetka soli
Na náplň:
- 750 g mladého zeleného chřestu
- 1 lžíce másla
- 2 vejce
- 250 ml smetany(nejlépe 40% de luxe z Mlékárny Kunín)
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.
Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní.
Chřestový salát s kozím sýrem
- 800 g mladého zeleného chřestu
- 2 lžíce ořechového oleje
- 200 g žampionů
- 250 g cherry rajčátek
- 200 g cukety
- 2 lžíce balzamikového octa
- štáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce medu
- 100 g kozího sýra
- 40 g opražených ořechů
- 1/2 svazku estragonu
- sůl
- pepř
Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat. Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte pokrájené houby. Osolte a opepřete. Do pánve přidejte rajčata, krátce osmažte, zakápněte octem. Směs přesuňte do mísy a promíchejte s chřestem a drobně pokrájenou cuketou. Ochuťte zálivkou prošlehanou z citronové šťávy, medu a zbylého oleje, posypte ořechy, lístky estragonu a plátky sýra.