Chřipce se letos vyhněte

Chřipce se letos vyhněte

Pro chřipku – nakažlivé virové onemocnění, které tradičně během podzimu a zimy plní ordinace praktických lékařů – je charakteristický prudký začátek projevující se horečkou se zimnicí, silnou únavou a bolestmi svalů, kloubů a hlavy. Postihuje především dýchací cesty, doprovází ji kašel a rýma.

Často se chřipka vyskytuje v rozsáhlejších epidemiích. Důvodem je poměrně snadný přenos kapénkovou cestou, tedy jemnými kapénkami vykašlávanými z dýchacích cest do vzduchu. Přestože inkubační doba viru nebývá delší než tři dny, zasahuje chřipka poměrně značnou část populace a chřipková epidemie přetrvává několik týdnů i měsíců.

Nekomplikované onemocnění trvá obvykle 5 až 10 dnů. Nejvíce zasažené při něm bývají zejména sliznice dýchacích cest, které do určité míry ztrácejí svou obranyschopnost. Nemohou tak následně plně zabránit pronikání cizích bakterií do organismu, které pak k samotné chřipce přidružují další infekce a záněty. Tímto způsobem vznikají tzv. superinfekce, kdy teplota opětovně stoupá, příznaky chřipky neustupují, naopak se zhoršují a přidávají se nové. Původní onemocnění chřipkou se tak může rozvinout až ke komplikovaným zánětům vedlejších nosních dutin, zánětu průdušek a zápalu plic. U dětí se v souvislosti s chřipkou často vyskytuje zánět středního ucha.

Takto komplikovaným průběhem chřipky jsou ohroženi hlavně pacienti s oslabeným imunitním systémem – děti, senioři, lidé vyčerpaní fyzickou i psychickou zátěží a stresem a pacienti s chronickými chorobami. U jedinců z těchto rizikových skupin může po prodělaném onemocnění přetrvávat slabost, únava a podráždění sliznic i několik týdnů. Mívají také sklony k opakovaným nebo chronickým zánětům dýchacích cest či zápalům plic.



Při chřipce je nezbytné dodržovat klid na lůžku a dbát na přísun dostatečného množství tekutin a vitaminů. Pomáhají léky na snížení teploty a proti bolestem, také prostředky uvolňující ucpaný nos a tlumící kašel. Vhodné je však posílit oslabený imunitní systém komplexně, aby se mohl se zdravotními problémy vyrovnat sám, přirozenou cestou. Léky tzv. systémové enzymoterapie nabízejí právě takové komplexní řešení. Enzymy v našem organismu urychlují a řídí veškeré biochemické děje a mimo jiné harmonizují i funkci imunitního systému. Když je oslabený, podpoří enzymy jeho aktivitu a naopak, pokud je imunita chorobně vystupňována, umí enzymy snížit její aktivitu do normálního stavu.

Příkladem takového léku je Wobenzym obsahující enzymy papain z plodů papáje, bromelain z ananasu a další enzymy živočišného a mikrobiálního původu.

Zejména osoby s oslabenou imunitou mohou začít s užíváním Wobenzymu již v době zvýšeného výskytu chřipkového onemocnění, aby tak předešly samotné nákaze. Pokud už chřipka propukla, Wobenzym nejenže posílí imunitu, ale pomáhá také rychleji odstranit její průvodní projevy a zkracuje tak dobu léčby. Při komplikovaném průběhu, kdy se k chřipce přidá i nějaké zánětlivé onemocnění a je nutné nasadit antibiotika, podpoří jejich průnik do tkání a zvýší tak jejich účinek.

Účinný je Wobenzym i během rekonvalescence. Brání opakovanému propuknutí nemoci a jejímu přechodu do chronického stadia.

Volně prodejný Wobenzym je k dostání v lékárnách. O jeho užívání je vždy dobré poradit se s lékařem.

Zdroj: Comunica

Doporučujeme

Články odjinud