Chřipka není nachlazení - nepodceňte ji

Chřipka není nachlazení - nepodceňte ji

Chřipkový virus, který způsobuje vážné infekční onemocnění dýchacího systému, sice cirkuluje po planetě celoročně, ale na severní polokouli lze nejvíce případů onemocnění pravidelně pozorovat v zimě, v jarních a podzimních měsících. Tato období jsou označována jako „chřipková sezona“. Roční výskyt chřipky vrcholí obvykle v lednu nebo v únoru.

Nejrozšířenějším omylem v souvislosti s chřipkou je její záměna s nachlazením, což vede k podceňování toho závažnějšího a velmi nakažlivého onemocnění – chřipky (www.chripka.cz).

Chřipka – Influenza

České slovo chřipka pochází pravděpodobně ze staročeského výrazu chřípěti, které označovalo chraptění nebo sípání. Ve většině ostatních jazyků se onemocnění označuje jako influenza, vyplývající z latinského slova influere - vtékat, vlévat se.

Zdroj nákazy:

Virus má jediný cíl – množit se. K tomu vždy potřebuje spojení s cizí buňkou, protože neumí kopírovat vlastní genetickou informaci. Mikroskopické částice chřipkového viru se u lidí nacházejí v hlenu a slinách. Infekce se tak přenáší při kašlání, kýchání, ale i mluvením, líbáním, společných použitím příborů, skleniček či kapesníků.

„Významným faktorem přenosu jsou i ruce kontaminované sekrety dýchacích cest. K nákaze proto může dojít i nepřímo po kontaktu ruky např. s dveřní klikou nebo madlem nákupního vozíku a následně se sliznicí dýchacích cest, např. nosní,“ říká doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. „Svůj zdroj nákazy, tedy člověka, od kterého získáme virus, proto osobně vůbec nemusíme potkat.“

Razantní nástup:

Virus chřipky může způsobit po napadení buněk otok a poškození sliznice dýchacích cest. Inkubační doba je velmi krátká, a to 18 - 24 hodin. Onemocnění má prudký začátek s těmito klinickými projevy: horečka nad 38 °C, leckdy až k 41 °C, bolesti hlavy, kloubů a svalů, suchý dráždivý kašel, malátnost, třesavka, nechutenství, někdy se vyskytuje i průjem a zvracení.

Komplikace chřipky:

Svou agresivitou může vyvolat akutní zánět hrtanu, plicní onemocnění (17 %), onemocnění srdce (34 %) zánět svalů a postižení nervového systému.

Nachlazení

Nachlazení je způsobeno sice také viry, ale nechřipkovými respiračními viry, které vyvolávají některé chřipce podobné příznaky, jiné příznaky má ale odlišné; hlavně však v porovnání se skutečnou chřipkou nezpůsobuje vážné komplikace a neohrožuje život infikované osoby.

Pomalý nástup:

Pro nachlazení - onemocnění horních i dolních cest dýchacích, jež se také přenáší kapénkovou cestou, - se hodí typické rčení „něco na mě leze“, protože začátek onemocnění je pozvolný a inkubační doba může trvat 4 - 7 dnů. Projevem je rýma, která téměř nikdy není přítomna u chřipky, škrábání v krku a různě intenzivní kašel. Teplota většinou nepřesáhne 38 °C (s výjimkou malých dětí).

Rozdílná prevence Zatímco nachlazení se lze účinně bránit „pouze“ zvýšenou hygienou, správnou životosprávou a stravou s dostatečným obsahem vitamínů, tak před chřipkou nás optimálně ochrání jedině očkování.

Vakcíny Proti sezonní chřipce lékař může předepsat například českou vakcínu PREFLUCEL, kterou díky své technologii mohou využít i osoby alergické na vaječné bílkoviny a konzervanty. Dále lze očkovat vakcínou BEGRIVAC, FLUARIX, INFLUVAC.

O vhodné vakcíně pro vás se poraďte se svým lékařem.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud