Chutnají vám ovocná piva? Nezapomínejte sledovat jejich složení

Chutnají vám ovocná piva? Nezapomínejte sledovat jejich složení

Míchané nápoje z piva s příchutí ovoce se staly největším hitem letošního roku. Vžil se pro ně pojem „ovocná piva“, jelikož jde právě o kombinaci piva a chuť ovoce. Ve svém okolí pravděpodobně najdete jen minimum kamarádek a známých, kteří je dosud neochutnali. Kromě toho však kolují různé informace o jejich složení. O názor jsme proto požádali jednu z odbornic na stravování a výživové poradenství Kristýnu Kalinovou.

Jak se díváte na ovocná piva?

Jejich úspěch jsem zaznamenala. Ovoce nám je chuťově velmi blízké. To pravděpodobně stojí i za tím, že si tyto nápoje rychle získaly oblíbenost i u žen. Vzhledem k nižšímu obsahu alkoholu jsou pro mnohé konzumentky jistě vhodnou variantou.

A z pohledu jejich složení?

Tady vždy platí jedna rada. Číst informace na obalech a zajímat se o složení. Výrobek od výrobku se velmi liší. Ne všechny je možné s klidným srdcem doporučit. Vyplatí se tak nevybírat pouze podle chuti, ale zajímat se co daný produkt obsahuje, jaké látky se společně s ním dostávají do těla a jaký je jejich charakter. V případě ovocných piv jde například o upřednostnění výrobků bez umělých sladidel. Nebo zvolit produkty kombinující pivo a ovocné šťávy, vyhnout se těm míchaným z limonád. Zkrátka preferovat kvalitní výrobek.

Dá se tedy říci, že jde o velmi často diskutovaná „éčka“. Platí pravidlo, že jakmile uvidíme u označení E, tak se produktu vyhnout?

Na tomto místě je důležité vysvětlit, že i zde existují rozdíly. Všechna „éčka“ nejsou rozhodně ta špatná, nicméně existuje celá řada, kterým bychom se měli vyhnout. Navíc někdy to na obalu nepoznáme, jelikož látky nejsou označeny svým číselným označením.

U jakých látek by měl člověk zpozornět?

Za velmi problematické považuji například používání umělých sladidel (například sacharin, aspartam), různých aditiv a konzervantů. Především kvůli jejich povaze. Pro tělo rozhodně nejsou vhodné. Navíc dnes již existují jiné a vhodnější varianty nízkokalorických přírodních sladidel – jako např. stévie, xylitol nebo sukralóza. Dále bych byla obezřetnější i na látku nazývanou cholinová žluť či arabská guma. Tyto látky nejsou tak nebezpečné jako výše zmíněné, ale mohou vyvolávat alergické reakce a zabraňují vstřebávání určitých minerálů do těla.

Má běžný konzument šanci nápisy na etiketách rozluštit?

Ano, velmi přehledné jsou například stránky www.emulgatory.cz, kde najdete veškeré informace o přidaných látkách v potravinách a nápojích.

Komentář k látkám, které se v různých ovocných piv vyskytují:

Karubin - je vláknina rozpustná v teplé vodě a vyskytuje se v rohovníku (svatojánském chlebu), jedná se tedy o bezpečnou přísadu bez nežádoucích účinků.

Kyselina citrónová - Bezpečná přísada, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech.

Cyklamát – Jedná se o náhradní nízkokalorické syntetické sladidlo, která pomáhá maskovat nepříjemnou pachuť sacharinu v nízkokalorických potravinách. Doporučuji se vyvarovat nápojů, které tuto látku obsahují.

Acesulfam – další ze skupiny nízkokalorických syntetických sladidel. Některé studie poukazují na možnou karcinogenitu. Raději se potravinám a nápojům s jejich obsahem vyvarujte.

Aspartam - O tomto syntetickém sladidle a jeho negativních účincích na tělo se vedou spory již od roku 1984. Rozhodně doporučuji se mu spíše vyvarovat!

ČTĚTE TAKÉ:
Chcete konzumovat potraviny bez zbytečné chemie? Poradíme vám konkrétní výrobky

Doporučujeme

Články odjinud