Chlebová polévka
Suroviny
chléb 2 krajíce
mrkev
celer
vejce
olej nebo přepuštěné máslo
cukr
česnek
cibule
hrst kopřiv nebo pár lístků medvědího česneku
bobkový list
lahůdkové droždí
olivový olej (smetana)
sůl, pepř
majoránka nebo libeček
parmazán nebo pažitka na ozdobu
Postup
Na tuku postupně osmahněte kousek celeru, mrkve a cibuli. K zelenině přidejte chléb, kopřivy, bobkový list, lahůdkové droždí a hned podlijte horkou vodou nebo trochou vývaru z kopřiv. Osolte a nechte asi půl hodiny vařit.
Rozmixujte se smetanou, opepřete a přidejte česnek. Na závěr rychle rozkvedlejte vejce a přilijte. Přisypte sušenou majoránku, ta polévku ještě podtrhne! Zasypejte nastrouhaným parmazánem nebo pažitkou a podávejte.
Jak na domácí kváskový chleba? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Chlebové placičky
Suroviny
4 krajíce chleba
2 vejce
strouhanka
4 stroužky česneku
sůl
pepř
kmín
majoránka
Postup
Krajíce chleba namočte i s kůrkou do vody, a když jsou úplně měkké, všechnu vodu z nich vymačkejte a vložte je do mísy. Přidejte česnek, sůl, pepř, kmín a majoránku (případně i cokoliv navíc) a vše smíchejte dohromady. Pokud hmota nebude držet pohromadě, přidejte trochu strouhanky. Na pánvi nebo ve fritéze rozpalte olej, z těsta vytvarujte placičky a ty na něm osmažte dozlatova.
Pokračování 3 / 5
Migas
Suroviny
4–6 krajíčků staršího chleba
1 větší cibule
1/2 pórku
3 barevné papriky
100 g anglické slaniny
olej
česnek
sůl
pepř
kari
chilli dle chuti
Postup
Nejprve krajíce chleba opečte na pánvi dokřupava. Z topinek nechte odsát tuk na ubrousku a můžete je i potřít česnekem. Pak na téže pánvi orestujte slaninu a cibuli na proužky, přidejte pokrájený česnek, pórek a na menší kousky pokrájené papriky. Okořeňte dle chuti a restujte, až je zelenina akorát na skus. Pak topinky pokrájejte na menší kousky a vmíchejte do zeleniny.
Domácí pekárny
20. června 2022
Pokračování 4 / 5
Chlebová pizza
Suroviny
4 krajíce chleba
2 vejce
olej na smažení
70 g slaniny
2 rajčata
1 hrst černých oliv
2 beraní rohy
1 paprika
1 konzerva tuňáka
1 cibule
sýr eidam
feferonky
Postup
Chleba pečlivě obalte v rozšlehaném vajíčku a vyskládejte jím dno pánve. Navrch poskládejte, co vás napadne – slaninu, papriku, rajčata, olivy, tuňáka, kolečka cibule, plátkovaný nebo strouhaný sýr, beraní rohy, feferonky.
Pánev dejte na plotnu, z boku chleba zakápněte trošičkou oleje (pokud máte nepřilnavý povrch, není potřeba ani to), přikryjte ji pokličkou a chvíli pomalu duste, vše bude hotové asi za 5 minut.
Pokračování 5 / 5
Krkonošský pudink
Suroviny
3 krajíce tvrdého chleba
5 lžic rumu
3 lžíce másla
4 žloutky
2 lžíce cukru
pomerančová kůra
balíček rozinek
špetka skořice
hřebíček
sníh ze 4 bílků
Postup
Chleba nastrouhejte a zalijte rumem. Mezitím v kastrolu utřete máslo s cukrem do pěny, k té přimíchejte žloutky, nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru, propláchnuté rozinky, koření, nabobtnalý chleba a nakonec bílkový sníh. Těsto nalijte do vymazané formy vysypané strouhankou a asi hodinu pozvolna vařte v páře.