Placičky můžete vyrobit ze všech možných druhů zeleniny Foto: archiv

Placičky můžete vyrobit ze všech možných druhů zeleniny Foto: archiv

Hodí se i mražená Foto: archiv
Nebo jenom obalte plátky cukety v těstíčku a osmažte je Foto: archiv
V této podobě zkonzumuje mrkev i zapřisáhlý odpůrce zeleniny Foto: archiv
Placičky můžete smažit Foto: archiv
9
Fotogalerie

Chuťovka k pivu: Placičky na 6 způsobů

Nemusejí být jen z brambor, slané placky můžete vytvořit doslova z čehokoliv, co máte zrovna po ruce. Včetně tvarohu, rýže či kuskusu. Při večerní party přijdou vhod.

Marocké kuskusové karbanátky

4 porce, příprava: 35 minut

1 hrnek kuskusu, 1 hrnek zeleninového vývaru, 1 lžíce marocké směsi koření (koriandr, římský kmín, mletý pepř, kardamom a kurkuma), 1 mrkev, 1 cibule, čerstvý koriandr a petržel, 2 vejce, sůl a pepř, olej na smažení

SALÁT: 1 salátová okurka, fazolové klíčky, olivový olej

Kuskus zalijte horkým vývarem a smíchejte s kořením. Nechte chvíli odstát. Mrkev nastrouhejte, cibuli nakrájejte. Bylinky nasekejte najemno. Kuskus promíchejte s připravenou zeleninou a bylinkami, přidejte vejce a dochuťte solí a pepřem. V dlaních tvořte karbanátky a nechte je chvíli odležet v chladu. Pak je smažte na oleji. Podávejte se salátem z okurek a klíčků zakápnutých olivovým olejem.

Tip na video: Netradiční křupky k večernímu mlsání – křupavé pečené dršťky:

Pokračování 2 / 6

Tvarohové placky s uzeným masem

4 porce, příprava: 25 minut

2 vejce, špetka soli, 250 g měkkého tvarohu, 200 ml plnotučného mléka, 1 stroužek česneku, drcený kmín, 150 g uzeného masa, 150 g polohrubé mouky, olej na smažení, 2 cibule

Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh prošlehejte se žloutky a mlékem. Přidejte prolisovaný česnek, drcený kmín a uzené maso nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte mouku. Placky smažte z obou stran dozlatova. Cibuli nakrájejte na kolečka a krátce ji orestujte na oleji, aby změkla. Podávejte s plackami.

Pokračování 3 / 6

Placky se slaninou

4 porce, příprava: 20 minut

100 g anglické slaniny, 2 lžíce plocholisté petržele, 400 g uvařených špaget, 4 vejce, 200 g ricotty, 120 g čedaru, sůl a pepř, olej na smažení

Slaninu nakrájejte na malé kostičky, petržel nasekejte. Uvařené špagety pokrájejte a smíchejte s ostatními surovinami. Na oleji smažte malé placky. Využít můžete také lívanečník, aby se špagety „nerozjížděly“.

Pokračování 4 / 6

Ricottové lívance s bylinkami

4 porce, příprava: 25 minut

200 g ricotty, 200 g řeckého jogurtu, 2 větší vejce, 1 stroužek česneku, 3 lžíce pažitky, sůl a pepř, 100–150 g hladké mouky, olej na smažení

SALÁT: 4 větší rajčata, 2 jarní cibulky, 2 lžíce pažitky, olivový olej

Ricottu smíchejte s jogurtem, vejci, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou. Dochuťte. Postupně přidávejte mouku, aby vzniklo hustší těsto. Placky smažte dozlatova. Podávejte se salátem z rajčat, cibulky, pažitky a pár kapek oleje.

Pokračování 5 / 6

Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

4 porce, příprava: 25 minut

200 g dopředu uvařené rýže, 2 vejce, 2 lžíce másla, 1 větší mrkev, 2 jarní cibulky, 1 lžička čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sójové omáčky, rostlinný olej na smažení, sladkokyselá omáčka k podávání

Rýži si dopředu uvařte a nechte ji vychladnout (můžete použít také tu, která vám zbyla od včerejšího oběda nebo večeře). Studenou rýži ve větší misce smíchejte s vejci a rozpuštěným máslem. Přidejte očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibulku i s natí, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Dobře promíchejte. V pánvi rozehřejte trošku rostlinného oleje a lžící nanášejte menší hromádky těsta, které rozprostřete na placky. Smažte z obou stran dozlatova. Podávejte se sladkokyselou omáčkou jako dipem. Pro změnu můžete použít také sójovou nebo jinou vaši oblíbenou asijskou omáčku.

Pokračování 6 / 6

Hamburger s bramborovými plackami

4 porce, příprava: 45 minut

500 g mletého hovězího masa, 1 stroužek česneku, římský kmín, 4 brambory typu B, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky (nebo škrobu), sůl a pepř, olej na smažení, 4 lžíce paprikové salsy, kyselé okurky, petržel a případně další zelenina k podávání

Mleté maso smíchejte s prolisovaným česnekem a římským kmínem. Vytvořte karbanátky a nechte asi 20 minut odležet v ledničce. Mezitím si připravte placky. Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přidejte jemně nasekanou cibuli, vejce a trochu hladké mouky. Osolte a opepřete. Vypracujte těsto a placky z něj smažte na rozpálené pánvi. Skládejte podobně jako hamburgery – placky potřete paprikovou salsou, vložte karbanátek, přidejte kyselé okurky, listy zeleného salátu apod.

Doporučujeme

Články odjinud