Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák

23. 9. 2013
Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák | Zdroj: Ondřej Košík
Šťavnatý a lehce pikantní tatarák přijde vždy k chuti. Ať už jako lehký oběd či šmrncovní večeře s přáteli.

Hovězí tatarský biftek

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g mletého předního hovězího
  • 2 menší jarní cibulky
  • 1 lžička nasekaných kaparů
  • 1 lžička nasekaných zavařených okurek
  • 1 lžíce pažitky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce rajčatové passaty
  • 2 žloutky
  • pár kapek tabaska
  • pepř a sůl
  • chléb a česnek na topinky

Smíchejte suroviny a vytvarujte tatarák.Podávejte s opečenými topinkami s česnekem.

Tatarák z lososa

4 porce - příprava: 25 minut

  • 500 g filetů lososa
  • 2 spařená rajčata, oloupaná a zbavená semínek
  • olivový olej
  • šťáva z 1 limetky
  • čerstvý kopr
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pepř a sůl
  • bílé pečivo
  • oříšek másla
  • olivový olej

Filety z lososa a rajčata nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky. Pokapejte olivovým olejem, přidejte trochu limetkové šťávy, nasekaný kopr a chilli papričku, dijonskou hořčici, pepř, sůl a vše promíchejte. Tatarák podávejte s topinkami z bílého chleba opečenými na másle a oleji.

Tuňákový tatarák s kari majonézou

4 porce - příprava: 30 minut

MAJONÉZA:

  • 1 velký žloutek
  • sůl
  • 1/2 šálku řepkového oleje
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 2 lžičky kari koření

TATARÁK:

  • 400 g tuňáka, nasekaného nadrobno
  • 2 lžíce celeru, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce ředkviček, nakrájených na kostičky
  • 1 lžíce pažitky
  • šťáva z 1/2 limetky
  • pepř a sůl
  • celozrnný chléb na topinky

V mixéru smíchejte žloutek se špetkou soli. Při středních otáčkách pomalu přidávejte olej. Majonézu v misce smíchejte s lžící limetkové šťávy a kari kořením. Dejte zachladit.

Ve středně velké míse promíchejte nakrájeného tuňáka se zeleninou a pažitkou. Přidejte polovinu připravené kari majonézy. Dochuťte limetkovou šťávou, solí, a pepřem.

Připravený tatarák vyklopte z mističky na talíř, ozdobte zbytkem majonézy, pažitkou a ředkvičkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tatarák z červené řepy

4 porce - příprava: 30 minut + pečení: 90 minut

  • 400 g červené řepy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl
  • 50 g nastrouhaného křenu
  • 1 nasekaná šalotka
  • 60 ml balzamikového octa
  • kůra z 1 biopomeranče
  • lístky bílé čekanky
  • řecký jogurt
  • čerstvý koriandr
  • toastový chléb na topinky

Předehřejte troubu na 200 °C. Omytou a osušenou řepu dejte do zapékací mísy, přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Mísu přikryjte alobalem a pečte doměkka 1–1,5 hodiny.

Po vychlazení řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní strouhaný křen, šalotku, balzamikový ocet a kůru z pomeranče. Dochuťte solí a pepřem.

Tatarák podávejte na lístcích bílé čekanky s řeckým jogurtem a čerstvým koriandrem a topinkami z toastového chleba.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Závěrečná fáze měsíce je pro vás ta nejklidnější. Konečně jste přišli na to, že se nemáte nikomu motat do problémů. Jakmile se začnete starat jen sami o sebe, uděláte nejlépe. Na pomoc vám…

Nejčtenější články

Doporučujeme