Šťavnatý a lehce pikantní tatarák přijde vždy k chuti. Ať už jako lehký oběd či šmrncovní večeře s přáteli.
Hovězí tatarský biftek
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g mletého předního hovězího
- 2 menší jarní cibulky
- 1 lžička nasekaných kaparů
- 1 lžička nasekaných zavařených okurek
- 1 lžíce pažitky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce rajčatové passaty
- 2 žloutky
- pár kapek tabaska
- pepř a sůl
- chléb a česnek na topinky
Smíchejte suroviny a vytvarujte tatarák.Podávejte s opečenými topinkami s česnekem.
Tatarák z lososa
4 porce - příprava: 25 minut
- 500 g filetů lososa
- 2 spařená rajčata, oloupaná a zbavená semínek
- olivový olej
- šťáva z 1 limetky
- čerstvý kopr
- 1 chilli paprička
- 1 lžička dijonské hořčice
- pepř a sůl
- bílé pečivo
- oříšek másla
- olivový olej
Filety z lososa a rajčata nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky. Pokapejte olivovým olejem, přidejte trochu limetkové šťávy, nasekaný kopr a chilli papričku, dijonskou hořčici, pepř, sůl a vše promíchejte. Tatarák podávejte s topinkami z bílého chleba opečenými na másle a oleji.
Tuňákový tatarák s kari majonézou
4 porce - příprava: 30 minut
MAJONÉZA:
- 1 velký žloutek
- sůl
- 1/2 šálku řepkového oleje
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžičky kari koření
TATARÁK:
- 400 g tuňáka, nasekaného nadrobno
- 2 lžíce celeru, nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce ředkviček, nakrájených na kostičky
- 1 lžíce pažitky
- šťáva z 1/2 limetky
- pepř a sůl
- celozrnný chléb na topinky
V mixéru smíchejte žloutek se špetkou soli. Při středních otáčkách pomalu přidávejte olej. Majonézu v misce smíchejte s lžící limetkové šťávy a kari kořením. Dejte zachladit.
Ve středně velké míse promíchejte nakrájeného tuňáka se zeleninou a pažitkou. Přidejte polovinu připravené kari majonézy. Dochuťte limetkovou šťávou, solí, a pepřem.
Připravený tatarák vyklopte z mističky na talíř, ozdobte zbytkem majonézy, pažitkou a ředkvičkou. Podávejte s opečeným chlebem.
Tatarák z červené řepy
4 porce - příprava: 30 minut + pečení: 90 minut
- 400 g červené řepy
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř a sůl
- 50 g nastrouhaného křenu
- 1 nasekaná šalotka
- 60 ml balzamikového octa
- kůra z 1 biopomeranče
- lístky bílé čekanky
- řecký jogurt
- čerstvý koriandr
- toastový chléb na topinky
Předehřejte troubu na 200 °C. Omytou a osušenou řepu dejte do zapékací mísy, přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Mísu přikryjte alobalem a pečte doměkka 1–1,5 hodiny.
Po vychlazení řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní strouhaný křen, šalotku, balzamikový ocet a kůru z pomeranče. Dochuťte solí a pepřem.
Tatarák podávejte na lístcích bílé čekanky s řeckým jogurtem a čerstvým koriandrem a topinkami z toastového chleba.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.