Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák

23. 9. 2013
Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák | Zdroj: Ondřej Košík
Šťavnatý a lehce pikantní tatarák přijde vždy k chuti. Ať už jako lehký oběd či šmrncovní večeře s přáteli.

Hovězí tatarský biftek

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g mletého předního hovězího
  • 2 menší jarní cibulky
  • 1 lžička nasekaných kaparů
  • 1 lžička nasekaných zavařených okurek
  • 1 lžíce pažitky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce rajčatové passaty
  • 2 žloutky
  • pár kapek tabaska
  • pepř a sůl
  • chléb a česnek na topinky

Smíchejte suroviny a vytvarujte tatarák.Podávejte s opečenými topinkami s česnekem.

Tatarák z lososa

4 porce - příprava: 25 minut

  • 500 g filetů lososa
  • 2 spařená rajčata, oloupaná a zbavená semínek
  • olivový olej
  • šťáva z 1 limetky
  • čerstvý kopr
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pepř a sůl
  • bílé pečivo
  • oříšek másla
  • olivový olej

Filety z lososa a rajčata nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky. Pokapejte olivovým olejem, přidejte trochu limetkové šťávy, nasekaný kopr a chilli papričku, dijonskou hořčici, pepř, sůl a vše promíchejte. Tatarák podávejte s topinkami z bílého chleba opečenými na másle a oleji.

Tuňákový tatarák s kari majonézou

4 porce - příprava: 30 minut

MAJONÉZA:

  • 1 velký žloutek
  • sůl
  • 1/2 šálku řepkového oleje
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 2 lžičky kari koření

TATARÁK:

  • 400 g tuňáka, nasekaného nadrobno
  • 2 lžíce celeru, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce ředkviček, nakrájených na kostičky
  • 1 lžíce pažitky
  • šťáva z 1/2 limetky
  • pepř a sůl
  • celozrnný chléb na topinky

V mixéru smíchejte žloutek se špetkou soli. Při středních otáčkách pomalu přidávejte olej. Majonézu v misce smíchejte s lžící limetkové šťávy a kari kořením. Dejte zachladit.

Ve středně velké míse promíchejte nakrájeného tuňáka se zeleninou a pažitkou. Přidejte polovinu připravené kari majonézy. Dochuťte limetkovou šťávou, solí, a pepřem.

Připravený tatarák vyklopte z mističky na talíř, ozdobte zbytkem majonézy, pažitkou a ředkvičkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tatarák z červené řepy

4 porce - příprava: 30 minut + pečení: 90 minut

  • 400 g červené řepy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl
  • 50 g nastrouhaného křenu
  • 1 nasekaná šalotka
  • 60 ml balzamikového octa
  • kůra z 1 biopomeranče
  • lístky bílé čekanky
  • řecký jogurt
  • čerstvý koriandr
  • toastový chléb na topinky

Předehřejte troubu na 200 °C. Omytou a osušenou řepu dejte do zapékací mísy, přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Mísu přikryjte alobalem a pečte doměkka 1–1,5 hodiny.

Po vychlazení řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní strouhaný křen, šalotku, balzamikový ocet a kůru z pomeranče. Dochuťte solí a pepřem.

Tatarák podávejte na lístcích bílé čekanky s řeckým jogurtem a čerstvým koriandrem a topinkami z toastového chleba.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Je pravda, že máte výjimečně přesný odhad na lidi, takže poznáte, kdo je k vám v práci upřímný a kdo se jenom přetvařuje, aby si přišel na nějaké výhody. Ve vaší blízkosti se ale objeví…

Nejčtenější články