Chůze pomáhá při léčbě rakoviny prsu

Chůze pomáhá při léčbě rakoviny prsu

Dvojnásobnou šanci na přežití dává ženám, které se léčí z rakovinu prsu, pravidelná chůze v mírném tempu, jíž se oddávají tři až pět hodin týdně. K tomuto závěru dospěli američtí vědci z bostonské Harvardovy univerzity na základě dlouhodobé studie, jíž se zúčastnilo 2987 zdravotních sester, které mezi léty 1984 až 1998 podstoupily nezbytný operační zákrok.

Při prověřování jejich životního stylu se ukázalo, že zdatné chodkyně jsou na tom zdravotně podstatně lépe než jejich spolutrpitelky, kterým byl rovněž odstraněn zhoubný nádor, ale chůzi omezují na méně než jednu hodinu týdně.

Už dřívější výzkumné práce potvrdily, že aktivní pohyb blahodárně napomáhá procesu uzdravování. Závěry nejnovějšího výzkumu otištěného v lékařském časopise JAMA však předchozí poznatky rozšiřují o zjištění, že denní procházka prospívá každé nemocné ženě a zvyšuje její naději na prodloužení života. Tedy i té, u níž se dostala zákeřná choroba do pokročilého stadia.

Při pravidelném pohybu totiž dochází k odbourávání ženského pohlavního hormonu estrogenu a snižování jeho hladiny v krvi. Právě jeho vysoký obsah patří k nejrizikovějším faktorům vzniku rakoviny prsu. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud