Venku pěkně přituhuje, a tak tělo musí vydat daleko víc energie, aby se zahřálo. Které potraviny a pití mu v tom můžou pomoct?
Med
Med je jedním z nejlepších přírodních sladidel. Ale opatrně, neměla byste to s ním přehánět. Při stejném objemu totiž obsahuje více kalorií než cukr. Pokud ho ale nakupujete přímo od včelařů, máte záruku, že bude obsahovat i spoustu antioxidantů. Med pomůže nejen proti nachlazení, chřipce, zimní únavě a vyčerpanosti, ale dokáže také zahřát. A to je důvod, proč ho v chladných dnech přidávat do čaje pravidelně.
Chilli papričky
Další potravinou, která dokáže v zimě tělu příjemně zatopit, jsou chilli papričky, nazývané také kajenský pepř. Po konzumaci této malé „pálivky“ se rozproudí krev v těle a silně se prokrví pokožka, čímž se opravdu důkladně zahřejete. Do jídla ale stačí přidávat jen malé množství chilli.
Křen
Křen vás ochrání nejen před nachlazením a chřipkami, ale dokáže podpořit krevní oběh, činnost jater a snížit vysoký krevní tlak. A nejen to: Křen dodá některým jídlům pikantní chuť a samozřejmě také pořádně zahřeje.
Čaj
Tento nápoj popíjíte, aby vám nebyla zima. Ale ne každý nás zahřeje. Pro chladné dny není vhodný zelený čaj, protože jeho zahřívací účinek za okamžik zmizí a tělo se naopak ochladí. Zelený čaj totiž stahuje horkost, což je příjemné v létě, nikoli v zimě. Pro toto roční období je naopak vhodný čaj černý nebo ovocný. A jak jinak než oslazený medem.
Horké polévky
Polévka, ze které se kouří, je dalším zaručeným receptem, jak se prohřát. Na zimu se hodí zeleninové vývary i hutnější polévky, ve kterých stojí lžíce. Záleží jen na tom, na kterou právě dostanete chuť.
Skořice
Není divu, že si její vůni spojujete s obdobím Vánoc a zimy. Skořice je přidávána do svařeného vína, punčů i do různých zimních čajů, ve kterých ji najdete v kombinaci s jablkem nebo pomerančem. Není to náhoda. Látky, které skořice obsahuje, dokážou rozproudit krev a důkladně zahřát. Skořice ale nerozehřívá jen tělo, rozehřívá dokonce i mysl. A pokud si čaj osladíte medem, získáte extra silný zahřívací nápoj, který zároveň posílí imunitní systém. Skořici lze přidat také do kávy.
Luštěniny
V zimě máte potřebu jíst hutná a vydatná jídla. Jenže některé z nás volí pokrmy, které jsou zároveň příliš kalorické. V případě luštěnin tomu tak ale není. Právě ony dodají organismu složité sacharidy, bílkoviny rostlinného původu, vitaminy (zejména provitamin A, vitamin E, některé vitaminy skupiny B) a hojné množství vlákniny, která dělá z luštěnin potraviny, jež zasytí, ale také pročistí střeva a ještě se po nich hubne. A ano, také vás dokážou prohřát.
Zázvor
Zázvor je osvědčený prostředek proti kašli i nachlazení. To však není jediný důvod, proč je v zimě tak oblíbený. Zahřát vás totiž dokáže nejen zázvorový čaj, ale i kořen samotný. Jeho štiplavě ostrá chuť, kterou má na svědomí gingerol, sice nemusí být každému příjemná, nicméně právě tato látka dělá ze zázvoru potravinu, která organismus důkladně prohřeje.
Obilninové kaše
Kaše z jáhel, ovesných vloček, pohanky nebo rýže či špaldy vás pořádně ohřeje, dodá vám energii a nastartuje organismus do nového dne. Jáhly dokonce patří mezi potraviny s nejsilnějším zahřívacím účinkem. Podobné účinky při zahřívání organismu mají také ovesné vločky, rýže a pohanka. A pokud obohatíte jáhlovou, rýžovou, ovesnou, špaldovou či pohankovou kaši o skořici, nepřislazované sušené ovoce, med, oříšky či mák, vaše tělo bude sálat jako kamna. A jako bonus získá velké množství vitaminů a minerálů.
Tepelně upravená zelenina
Zatímco v létě si pochutnáváte na syrové zelenině, v zimě se od ní instinktivně odvracíte? Děláte dobře. Ledový salát či okurka ochlazují a to vaše tělo nepotřebuje. V zimě je proto mnohem lepší jíst zeleninu vařenou nebo dušenou. Kořenová zelenina, hlávkové zelí, kapusta, růžičková kapusta, dýně, cibule, česnek – to je sezonní zelenina zimního období a tu byste si měla denně servírovat na talíř.