Chybí vám vláknina? Zaměřte se na ředkvičky a ředkve

10. 5. 2016
Chybí vám vláknina? Zaměřte se na ředkvičky a ředkve | Zdroj: Profimedia.cz
Křupavé ředkvičky jsou známkou jara OE patří mezi první čerstvé druhy zeleniny po zimním období, i když díky nízkým nárokům na podnební podmínky a kvalitu půdy je lze pěstovat a sklízet po celý rok. Ředkve není problém koupit v obchodech po celý rok.

Ředkev je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Používala se již ve 2. tisíciletí před n. l. ve starém Egyptě, o čemž svědčí malby a nápisy v Cheopsově pyramidě. Ředkev byla důležitou potravinou ve starověké Číně a starém Rusku. Ve střední Evropě je ředkev jako zelenina a léčivá rostlina známá od 13. století. Hlavní pěstitelskou oblastí je dnes východní Asie a tomu odpovídá i spotřeba - zatímco průměrný Evropan sní zhruba 250 g ředkví za rok, v Japonsku se roční spotřeba pohybuje kolem 13 kg, v Koreji dokonce okolo 30 kg na osobu a rok.

Původ ředkviček není úplně objasněn, ale předpokládá se, že pocházejí z Asie. Ředkvička je rovněž vyobrazena v Cheopsově pyramidě, v Egyptě ji pěstovali již v roce 2780 př. n. l. Ve starověku se pěstovala jako okrasná rostlina v japonských a čínských zahradách a do Evropy se dostala až před 400 lety.

Charakteristická chuť a vůně ředkve je způsobena silicemi, palčivost způsobuje značný obsah glukosinolátů (928 mg/kg) procházejících přeměnou. Součástí aroma jsou hlavně sirné sloučeniny vznikající jejich rozkladem.

Ředkev je zdrojem bioaktivních látek (např. karotenoidů), prospívá nám i díky vláknině. Minerální látky reprezentuje draslík, hořčík, železo (11,42 mg/kg), selen (0,019 mg/kg) a další. Vitaminy skupiny B a vitamin C jsou zastoupeny jen v průměrném množství a menší je i obsah vitaminu E.

Charakteristickou chuť a vůni ředkviček způsobují hořčičnoolejnaté glykosidy. Rovněž v ředkvičkách najdeme vlákninu. Minerální látky jsou zastoupeny v průměrném množství, kromě vyššího obsahu sodíku (316 mg/kg) a hořčíku. Zmínit je třeba i vitaminy skupiny B, kyselinu listovou (1,92 mg/kg) a vitamin C (258,21 mg/kg). Stejně jako ředkve jsou zdrojem karotenoidů a též glukosinolátů (40-2000 mg/kg).

Chuť ředkví a ředkviček se v průběhu roku mění. Zatímco jarní druhy mají chuť jemnější, na podzim jsou ředkve a ředkvičky ostřejší, štiplavější, záleží samozřejmě i na druhu (ředkví i ředkviček existuje řada).

Jak vybírat v obchodě

Ať už kupujete ředkve, nebo ředkvičky, vyplatí se myslet na několik zásad - vybírejte jen kousky s neporušenou slupkou, bez viditelného poškození a kazů. Ředkvičky i ředkve mají být pevné, ideální je vybírat ty, které mají i listy, protože na nich se čerstvost dobře pozná. Čerstvý stav prodloužíte skladováním v ledničce. Ředkvičky nacházejí největší využití ve studené kuchyni. „Oživí“ namazané obložené pečivo. Hodí se nejen do zeleninových salátů, ale zajímavé kombinace tvoří štiplavá a peprná chuť ředkviček například s ořechy nebo s pomerančem. Do salátů můžeme dát i ředkev, ta se však častěji uplatňuje v teplých pokrmech, nejčastěji s dalšími druhy zeleniny. Ředkev se přitom k ostatním druhům přidává zpravidla až na závěr, pokrmům dodává skvělou křupavou, šťavnatou konzistenci.

O autorovi| VĚRA BOHÁČOVÁ, DIS., NUTRIČNÍ TERAPEUTKA, FÓRUM ZDRAVÉ VÝŽIVY

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Není divu, že hledáte kýžený majáček, který by vám pomohl na trnité cestě za láskou. Vše, co je pro vás obtížné, má na svědomí Venuše, která se k vám otáčí zády a působí disharmonii mezi…

Nejčtenější články

Články odjinud