Chystáte se na Slovensko?

Chystáte se na Slovensko?

Slovensko patří ke Karpatské horské soustavě, pohoří jsou seskupena do tří oblouků: vysokotatranského, nízkotatranského a rudohorského. Nejvyšší horou je Gerlachovský štít, který měří 2 655 metrů. Na jihu je nížina, u řeky Bodrog blízko maďarských hranic leží nejnižší bod (94 m).

Podnebí na Slovensku se od podnebí v České republice vlivem nepatrné vzdálenosti příliš neliší, i když přece jen je o něco teplejší. Slovensko leží rovněž v mírném podnebním pásu na přechodu mezi oceánským a kontinentálním podnebím. Mezi létem a zimou jsou dost velké teplotní rozdíly. Nejchladnější měsíc je leden, nejteplejší červenec.

Rostlinstvo a živočišstvo Slovensko se vyznačuje velikou rozmanitostí přírody, tak jako málokterá země na světě. Vyskytuje se zde mnoho chráněných druhů, zejména v Tatranském národním parku (TANAP), ale i v jiných částech Karpat. Z rostlin bych jmenoval alespoň zvonek alpský, prvosenku nejmenší a pěnišník, ze zvířat kamzíky, medvědy, rysy,orly a známé tatranské sviště.

Možnosti ubytování Nocovat můžete v luxusním hotelu, stylově vybavené horské chatě či v rodinném penzionu. Další možností je pronajmout si apartmán nebo rovnou celý objekt – chatu či chalupu, kde budete mít naprosté soukromí a v plně vybavené kuchyni můžete bez problémů vařit. Oblíbené je rovněž ubytování v soukromí.

Majitelé domu nabízejí jeden či dva pokoje s příslušenstvím a hosté zažívají velmi domáckou a pohostinnou atmosféru. Kdo se spokojí se skromnějším noclehem, vybere si z dostatku kempů.

Nápoje Stejně jako v České republice i na Slovensku je velice oblíbeným alkoholickým nápojem pivo. Nejznámějšími a zároveň kvalitními značkami jsou Zlatý bažant, Šariš a Smädný Mních. Výtečné je rovněž slovenské víno z vinic v Malých Karpatech – například suché bílé víno Furmint.

Chcete-li vyzkoušet něco silnějšího, ochutnejte spišskou borovičku vyráběnou z plodů jalovce, bylinný likér Demänovka podobný naší Becherovce nebo pravou slovenskou švestkovou slivovici. Z nealkoholických nápojů zkuste z mléka vyráběnou žinčicu.

Více o Slovensku, o možnostech dopravy, o tom na co byste si měli dát pozora nejzajímavějších městech, která byste měli navštívit se dočtete na: http://slovensko.orbion.cz/

Doporučujeme

Články odjinud