Chytrá podpora. Jak si vybrat správnou sportovní podprsenku?

Chytrá podpora. Jak si vybrat správnou sportovní podprsenku?

Pokud to myslíte se sportem vážně, měla byste si kromě speciálních bot a funkčního oblečení pořídit i správnou sportovní podprsenku. Vaše vnady si to zaslouží!

Jak si vybrat tu pravou a proč je rozdíl mezi klasickou podprsenkou na běžné nošení a tou, kterou používáme na sportování, jsme se zeptali Ing. Dany Jiráskové, majitelky obchodů Bra Expert.

Výběr správné podprsenky je pro každou ženu velmi důležitý. Jaké parametry jsou při jejím výběru podstatné?

Na první místo patří správná velikost, protože jenom ta zabezpečí pohodlí a oporu, kterou poprsí potřebuje. Podprsenka správné velikosti ženu netrápí, nepadají jí ramínka, prsa jsou pevně v košíčkách, dostatečně podepřená, nic se nezařezává ani neplandá. Hned za ní následuje správný materiál, dostatečně pevný, s dobrou životností, který se nevytáhne po několika vypráních či delším nošení, zároveň je ale příjemný. Podprsenka tak zůstává nejenom krásná, ale i funkční několik měsíců až let. Následuje střih vhodný pro daný typ postavy nebo pod určitý druh oblečení či roční období. Až nakonec bych zařadila, i když pro ženy stále důležité, barvy a design.

Je rozdíl mezi tím, když si půjdu vybírat klasickou a sportovní podprsenku?

Rozdíl při vybírání není velký, taky je na prvním místě správná velikost. Hlavní odlišností jsou parametry materiálů a technické zpracování podprsenky, které by měly zabezpečit minimalizaci pohybu poprsí při sportu, a to do všech stran, aby se zabránilo nenávratnému poškození. Zkoušení by mělo zahrnovat i simulaci pohybu – skákání, běhání. Sportovní podprsenka pak na rozdíl od běžných bude větší, polstrovaná, vyrobená z technických materiálů, které dýchají, dobře odvádějí pot, případně mají antibakteriální úpravu. Rozhodně nedoporučuji nahradit sportovní podprsenku sportovním topem nebo krátkým tílkem konfekčních velikostí S, M, L.

Existují různé druhy sportovních podprsenek?

Sportovní podprsenky lze rozdělit na kompresní, které „přimáčknou prsa“ k tělu, a nekompresní, které uzavřou prsa v pevném košíčku. Ty první mají číslování S, M, L, ty nekompresní mají číslování jako u běžných podprsenek 75C, 75D atd. Kompresní jsou dostatečné pro nízkonárazové sporty, jako jsou jóga, pilates, a pro ženy s malým poprsím. Ty nekompresní jsou lepší pro náročnější sporty a ženy se středně velkým až nadměrným poprsím. Dále lze sportovní podprsenky dělit na kosticové a bezkosticové, s klasickým rozložením ramínek nebo závodním X stylem, bezešvé košíčky nebo ušité z dílů, podle barev, s možností nosit je jako vrchní vrstvu, sešité s vrchním topem, podle druhu materiálu atd.

Lze podprsenky rozdělit také například podle typu sportu – jiné na běh, jiné na jógu?

Všeobecně lze říct, že na jógu stačí podprsenka slabších parametrů než pro běh. Některé sportovní podprsenky mají uvedenou tabulku určení podle sportů. Každý výrobce uvádí jiné tabulky, případně číslování výkonnosti. Tyto tabulky je ale třeba brát jenom orientačně. Zatímco žena s malým poprsím klidně uběhne maraton jenom v lehkém sportovním topu, žena s velkým poprsím bude vyžadovat pevnou oporu i při jednoduchém cvičení typu pilates.

Existují sportovní podprsenky pro ženy s útlým hrudníkem i pro ty, které příroda obdařila více?

Více obdařené ženy často odmítají sportovat, protože silný pohyb poprsí není pohodlný, dokonce může být i bolestivý. Prudkým pohybem klesá elasticita vnitřních vazivových pruhů, poprsí klesá. Pohupující se poprsí také bývá často centrem pozornosti a posměšků, a tak se nechuť sportovat zdá pochopitelná. Dnes už ale existují kvalitní sportovní podprsenky různých druhů a v širokém rozsahu velikostí. Čím větší poprsí, tím přísněji by měla žena při výběru postupovat. I ženy s velmi velkým poprsím si ale již mohou vychutnat endorfiny při sportu.

Není přehnané kupovat si speciální sportovní podprsenku – co když půjdu cvičit v normální?

Speciální sportovní podprsenky mají vlastnosti, kterých běžné podprsenky nedosahují. Sportovní podprsenka mnohem lépe udrží prsa při prudkých pohybech a brání jejich poškození nebo vytahání. Mnohé ženy cítí při sportu bolest v prsou, silné pohupování ňader může být nepříjemné až rušivé. Tomu všemu sportovní podprsenka dokáže zabránit bez ohledu na velikost poprsí. Například sportovní podprsenky Freya Active se vyrábějí v široké škále obvodů od 60 do 90 cm a nově až do velikosti košíčku K. Polstrovaná ramínka, pevné široké zapínání, košíčky, které prsa uzavřou, jsou navíc při sportu mnohem pohodlnější než běžné podprsenky. Nové technické materiály jsou třešničkou na dortu, výborně odvádějí pot, jsou antibakteriální a rychle schnou.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud