Chytrá voda

Chytrá voda

Víte, že díky zvýšenému přísunu tekutin můžete být krásnější, ale také zvýšit svůj intelektuální výkon?

Předčasné stárnutí pleti, vrásky, zhoršená kvalita vlasů, celulitida – to všechno jsou dobře známé důsledky nedostatečného příjmu tekutin pro naši krásu. Nejnovější studie však ukazují, že dehydratace může mít na svědomí také nesoustředěnost, a dokonce dočasné „zhloupnutí“ uprostřed pracovního dne. Členové Britské psychologické společnosti nedávno prezentovali experiment, při kterém skupina studentů vyplňovala vědomostní test.

Polovina dobrovolníků přitom usrkávala z láhve vody nebo minerálky, druhá půlka nedostala k pití nic. (Účastníci pokusu přitom byli vybráni podle svých dosavadních studijních výsledků tak, aby v obou skupinách byli rovnoměrně zastoupeni dobří i horší studenti.) Ukázalo se, že ti, kteří během testu pili minerálku nebo vodu, dosáhli výrazně lepších výsledků. Jak je to možné?

Odborníci se shodují na tom, že dehydratace má velmi negativní vliv na naše kognitivní funkce, především pak schopnost soustředění a krátkodobou paměť. Už když se nám nedostává množství vody odpovídající zhruba jednomu procentu naší tělesné váhy (u dospělé ženy tedy něco mezi půl a třičtvrtě litrem), naše IQ jde výrazně dolů.

Dodatečným vysvětlením může být i to, že usrkávání vody přispívá k odbourání úzkosti. Samotný fakt, že vezmeme do ruky láhev nebo sklenici a napijeme se vody, může přispět k tomu, že se přeruší řetězec úzkostných myšlenek, a pomůže nám soustředit se na zadaný úkol.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud