Chytré skrýše na knihy | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Chytré skrýše na knihy

Možná je pro vás čtení papírových knih přežitek, přesto většina z nás má doma alespoň pár knížek, které šustí listy. Poradíme vám, kam s nimi.

Papírové knihy mají v našich domácnostech stále nezastupitelné místo. Ať už jako vzpomínky na dětství, nebo praktické kuchařky a encyklopedie a snad je i velké procento čtenářů, kteří stále dávají přednost papíru před tabletem či čtečkou. Všichni proto potřebujeme mít doma knihovnu, nebo alespoň nějakou poličku na knihy.

Taková knihovna však není jen praktickým úložným prostorem, často jde o zajímavou dominantu místnosti, kterou pestré hřbety knih oživí. Už proto je škoda zavírat knížky za dveře, pokud tedy nejde o dveře průhledné. Knížky uzavřené alespoň za sklem jsou sice víc v bezpečí před prachem, avšak snadno s prachovkou vyčistíte i otevřené police, které působí v interiéru přirozeněji a méně robustně.

Nejefektněji vypadá kombinace obou možností, méně atraktivní tituly se zavřou či zasunou za dvířka, ty výstavní jsou dány na odiv. Výhodou otevřených polic je též kombinace knihovny s dalšími funkcemi, například s květinovou stěnou.

POLICE, NEBO PŘÍČKA?

Záleží na tom, kolik knih máte. Pokud jen pár, jsou dvě tři jednoduché elegantní police nad sebou (nejlépe bez viditelného uchycení) tou nejlepší variantou. Vedle knížky na polici můžete dát i fotografie nebo květinu. Nezapomeňte ani na zarážky na knihy, aby se vám nehroutily. I ty lze sehnat v zajímavém designu, tudíž se stanou zajímavým dekorativním prvkem. Doporučujeme též LED podsvícení polic, které bude osvětlovat to, co je pod nimi.

Pokud potřebujete rozdělit velký prostor alespoň opticky (např. jídelnu od obývací části, postel od pracovny), i v tomto případě vám může pomoci knihovna. Volně stojící policový systém lze postavit do prostoru. Variantu, která je otevřená na obě strany a je dostatečně hluboká, lze navíc knihami zaplnit tak, že budou mít hřbet na obou vnějších stranách, tudíž obě strany budou „pohledové“.

I taková knihovna může mít posuvná dvířka – ze dřeva, ale též ze skla, nejlépe pískovaného, na kterém nezůstávají otisky prstů a přitom efektně propouští světlo, protože na osvětlení knihovny byste neměli v žádném případě zapomenout. Je to hezké i praktické. Při výběru knihovny myslete na to, že s knihami budete mít problém se stěnou pohnout. Řešením je nechat si na ni zespodu přimontovat kolečka, která lze snadno zaaretovat.

STĚNY NA MÍRU

Pokud máte knih opravdu mnoho a víte, že vám budou ještě přibývat, je variantou nechat si udělat knihovnu přes celou zeď na míru, anebo použít variabilní policový systém, který se dá vystavět až do stropu. V takovém případě pravděpodobně na horní poličky ze země nedosáhnete, tudíž je ke knihovně nutné pořídit nezbytný doplněk – schůdky. I ty se dnes vyrábějí v nápaditém designu, tudíž vám nebudou interiér hyzdit a ve chvílích, kdy nejsou využívány ke šplhání za knihami, se z nich může stát například praktický odkládací stolek.

Vestavěné niky, příčky s policovou stěnou a další zajímavé kousky na míru vám v návrhu rádi do nového interiéru zapracují architekti, např. využitím sádrokartonu. I v tomto případě je třeba myslet na osvětlení polic. Knihovna jako součást architektury se pak ocitá nejen v hlavní obytné místnosti, ale třeba v chodbě, či jako výplň hluchého prostoru pod schodištěm apod.

Oblíbené jsou též multifunkční kousky – při návštěvě jedné kuchyně na míru nás zaujaly podsvícené police s knihami na kuchyňském ostrůvku směrem do obývací části. Podsvícení tak majitelům zároveň slouží jako náladové světlo například při sledování televize. Vášniví čtenáři by pak neměli na dosah od knihovny zapomenout na pohodlný čtecí koutek, nejlépe ušák se snadno polohovatelnou stojací lampou.

Klepněte pro větší obrázek

DŘEVO, NEBO IMITACE?

Při výběru knihovny musíte myslet nejen na design, ale stěžejní je též materiál. Už kvůli vysoké nosnosti, kterou police zatížené knihami musejí mít. Nejběžnější je lamino v imitaci dřeva. U něj musíte počítat s menší životností (je sice dobře odolné proti otěru, méně už proti vlhkosti). Při stěhování se knihovna z lamina obvykle nedá rozebrat tak, abyste ji zase bez problémů sešroubovali zpátky. Jádro lamina totiž tvoří dřevotříska, která se často vylamuje.

Samozřejmě že tradičním materiálem na výrobu skříní a polic je masivní dřevo. Truhláři obvykle používají smrkový a borovicový masiv, ale též bukový nebo dubový. Aby vám dřevěný nábytek dlouho vydržel, je třeba se o něj jednou za čas postarat – navoskovat, naolejovat. Nejdražším materiálem bude přírodní dýha (nejčastěji dubová). I o ni je potřeba se starat, navíc jde o choulostivější materiál, hlavně pozor na vodu, zvlášť když police knihovny používáte i na květiny. Dalším umělým moderním materiálem, který dobře imituje dřevo, jsou MDF desky. I tento materiál trpí ve vlhku, proto jej nedoporučujeme stavět na dlažbu, z níž může vlhkost vzlínat.

NEVIDITELNÁ KNIHOVNA

Milujete knihy a přitom nemáte rádi police, regály a další úložné prostory? Máme pro vás tip - neviditelnou knihovnu. I když to na první pohled vypadá jako zázrak, tedy jako levitující sloupec knih, ať už někde na stěně, nebo od země, není to nic tak složitého. Obvykle jde o jednoduchou kovovou konstrukci v černé, bílé nebo stříbrné barvě.

Velikost polic nepřesahuje velikost knihy, které se na ni dávají poněkud nezvykle hřbety horizontálně, tudíž to působí jako levitující komínek knih. U této knihovny, kterou si můžete poměrně snadno vyrobit i sami, je ale nutné předem dobře spočítat nosnost materiálu i zdí samotných. Pro menší neviditelnou knihovnu vám budou stačit dva ocelové úhelníky, které navrtáte do zdi. Spodní rameno by nemělo přesahovat délku stránky knihy, aby bylo opravdu neviditelné.

DŮLEŽITÁ ČÍSLA

I při výběru knihovny platí pořekadlo dvakrát měř, jednou řež.

  • průměrná zátěž jedné police v knihovně je 20-40 kilogramů
  • police by měly být silné minimálně 1,8cm, a pokud je knihovna širší než 80cm, musejí mít 2,3cm
  • průchod kolem knihovny by měl být alespoň 60 cm (30-40 cm obvykle zaberou otevřená dvířka, pokud je knihovna má)
  • hloubka polic by měla být minimálně 30 cm
  • u knihovny na zakázku počítejte s dodávkou za 6 až 8 týdnů

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud