Cibule: královna kuchyně s léčivými účinky

Cibule: královna kuchyně s léčivými účinky

Řeč je o cibuli. Těžko si bez ní představíme guláš, francouzskou cibulačku nebo výtečný cibulový koláč a samozřejmě také tradiční pomazánky, jako jsou například rybičková nebo vajíčková.

Trocha historie…

Cibule má svůj původ v asijských stepích a je považována za jednu z nejstarších kulturních rostlin. Ve faraonských dobách byla v Egyptě posvátnou rostlinou, která byla zasvěcena velké bohyni Isis. Do Evropy se cibule dostala díky Římanům. Zde žijící Keltové a Germáni jí byli doslova fascinováni a užívali ji jako posilující a pročišťující prostředek a také jako afrodiziakum. V dobách morových epidemií posloužily hlízy cibule svým charakteristickým pachem jako prostředek, který z těla vypudí všechny nemoci, a dokonce i zlé duchy.

Cibule v Čechách a na Moravě

O tom, zda má cibule schopnost zapudit zlé duchy, nic nevíme, ale že je odpradávna také v našich končinách oblíbenou a využívanou zeleninou nejen v kuchyni, ale i léčitelství, víme jistě. Těžko byste hledali zahrádku, na které není vysázena cibule, nebo ji nenašli na tolik oblíbených farmářských trzích. Pěstování cibule má také dlouholetou tradici ve Všestarech, kde klimatické a půdní podmínky nadprůměrně vyhovují jejímu pěstování. Originalita Všestarské cibule spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitamin B3) s absencí škodlivých látek. Tyto pozitivní vlastnosti jsou dány přírodními podmínkami, šetrností pěstování, zpracování a skladování. Díky tomu je Všestarská cibule od roku 2008 držitelem chráněného zeměpisného označení Evropské unie.

Cibule nesmí chybět ve vaší zelené lékárně

Cibule je velmi účinná proti virům způsobujícím nemoci z nachlazení, funguje také jako prevence astmatických záchvatů, zmírňuje kašel a udržuje v dobré kondici cévy. Obsahuje cenné silice nazývané fytoncidy, které působí proti bakteriím, plísním a virům. Látky obsažené v cibuli také napomáhají pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry, zvyšují chuť k jídlu, podporují činnost štítné žlázy, ledvin, krevní oběh a látkovou výměnu. Cibulové obklady se osvědčily při léčbě bolestivého zánětu středního ucha. Cibulová šťáva podporuje hojení jizev a zmírňuje následky hmyzího bodnutí. Je bohatá na karoten, vitaminy komplexu B, E a vitamin C. Proto byste ji měli mít stále po ruce nejen jako ingredienci pro vaření, ale také jako účinný lék.

Náš tip:Cibulový sirup

  1. uvolňuje hleny, zmírňuje záněty, uklidňuje a působí antibakteriálně

Šálek nadrobno nakrájené cibule přelijte šálkem akátového medu, nechte 2 hodiny stát a pak slijte. Užívejte 5 až 10 čajových lžiček sirupu v průběhu dne.

Doporučujeme

Články odjinud