Cibule, po níž neuroníte ani slzu, přijde na trh v Británii

Cibule, po níž neuroníte ani slzu, přijde na trh v Británii

Ve Spojeném království ohlásili vědci další triumf nad přírodou. Vypěstovali tady cibuli, která kuchaře a kuchařky při krájení a kulinářské úpravě netrápí slzami. Cibule s obchodním názvem Supasweet je tak jemná a bez ostrých silic, že se dá jíst jako jablko. Obchodní síť Tesco ji zákazníkům ve Velké Británii začne nabízet ve svých supermarketech od 3. srpna.

"Cítím, že nastává nová éra stravování a vaření bez slz. Téměř každý z nás má špatnou zkušenost s cibulí, když ji loupá nebo krájí. A mnozí kvůli tomu cibuli odmítají v kuchyni používat a vyhýbají se jí. To se teď změní a zdravá cibule se vrátí do našich jídelníčků. Supasweet je výbornou alternativou pro všechny citlivé zákazníky," míní obchodní ředitel společnosti Tesco Steve Murrells.

Cibule není nijak geneticky modifikovaná ani šlechtěná. Jde o tradiční odrůdu, která se pěstuje a množí na speciálních substrátech obsahujících jen velmi malé množství síry. Právě síra je základním stavebním kamenem silice, která způsobuje specifickou ostrost cibule. U některých lidí vyvolávají silice uvolňované do ovzduší silné pálení očí a slzení.

Ačkoliv si pěstitelé od nové cibule slibují nevídaně vysoký odbyt, najdou se i tací konzumenti, kteří si vaření s cibulí, při němž si dokonale nepropláchnou slzné kanálky, nedokáží ani představit. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud