Cibule snižuje riziko srdečních onemocnění

12. 11. 2013
Cibule snižuje riziko srdečních onemocnění
Cibule je všelék už pro mnoho generací. Jihokorejští vědci přišli nyní se zprávou, že může snižovat riziko řady srdečních onemocnění. Nejvíce lidskému tělu prospěšných látek se přitom skrývá ve slupce.

Vědci z jihokorejské Kyungnam University zkoumali skupinu žen, jimž podávali extrakty z cibulových slupek po dobu dvou týdnů. „Už za tu dobu se u nich snížila hladina cholesterolu. Právě ten je jedním z nejrizikovějších faktorů rozvoje kardiovaskulárních chorob,“ tvrdí autoři studie.

Za vše může především kvercetin – jeden z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů nacházejících se v ovoci a zelenině.

Jak uvádí web Bezpecnostpotravin.cz, preventivní a léčivé účinky kvercetinu jsou založeny především na tom, že působí jako silný antioxidant, tzn. působí proti zánětům, růstu některých rakovinných buněk, kardiovaskulárním onemocněním, proti bakteriím a virům. Volnými kyslíkovými radikály a okysličeným cholesterolem LDL působí proti trombóze a pomáhá bránit vzniku krevních sraženin a poškození cév a udržovat cévy čisté a průchodné. Významný je účinek kvercetinu na tlumení alergických reakcí včetně astmatu nebo po bodnutí hmyzem, protože potlačuje uvolnění histaminu z buněk.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Raci prožijí úspěšné pondělí. Štěstěna jim přeje ve všech oblastech, ale mimořádně je nakloněna lásce, financím i pracovním vztahům. Konečně máte pocit, že jste pro nadřízeného…

Nejčtenější články

Doporučujeme