Čím nejčastěji „dusíme“ své muže?

Čím nejčastěji „dusíme“ své muže?

Cítím se s tebou jak „hovězí v papiňáku“, dozvíte se po 15 letech manželství. S hovězím byste v tu chvíli klidně souhlasila, ale papiňák? Jak to myslel?

Ne že bychom, my ženy, ten pocit neznaly! Pocit, že se vedle něj nemůžete svobodně nadechnout a vydechnout a už mnoho dní se cítíte jako zavřená v igelitovém pytli – a vzduchu je stále méně a méně… Jenže muži „dusí“ své protějšky jinak než my ženy; na rozdíl od nás většinou bez rádoby dobrých úmyslů a nenápadněji pro okolí.

A jak konkrétně „dusí“ ženy své muže?

1. DĚLAJÍ mu maminku

Říká se, že láska snese takřka cokoliv, navíc v zamilovaných růžových brýlích obvykle vidíme svět naprosto jinou optikou, než bez nich. A tak zatímco v počátcích vztahu mu byla vaše nadměrná a urputná péče příjemná (vnímal ji jako neutuchající zájem), časem mu vaše dobře míněné rady a starostlivá, takřka mateřská péče, začne lézt na nervy a nakonec ho dusit. „Broučku, snědl si tu připravenou snídani? Víš, jak je zdravá snídaně důležitá!“, „Miláčku, ale prosím tě, musíš víc odpočívat! Až přijdeš, hned si lehni!“, „Na služebku jsem ti sbalila, nezapomeň si svačinu a zavolej mi, až dorazíš.“

Partnerka a milenka se v jeho očích pomalu mění v takřka patologicky starostlivou mamču – navíc vždy dostupnou, ochotnou, spolehlivou a stále více otravnou.

2. DĚLAJÍ doma CIA

Máte ráda svobodu a volnost – ostatně, kdo ne? Dopřáváte ji v rámci možností i jemu, nebo musí podávat hlášení, kde byl, co dělal, kdo tam byl s ním, co tam jedl, co a kolik toho vypil… Samozřejmě existují situace, kdy jsou takové dotazy naprosto namístě, nicméně neměly bychom ho jimi pronásledovat každý den. Nejenže tím zvyšujeme „tlak v papiňáku“, ale tak trochu ho nevědomky nutíme k tomu, aby lhal. Proč má snášet vyčítavé pohledy a vyslechnout si dlouhý monolog, když přišel o půl hodiny později, protože si skočil s bývalým spolužákem na pivo? Vždyť vše může jednoduše vyřešit tím, že řekne, že byl u šéfa kvůli novému projektu. Je to sice poněkud nedůstojné, ale za ten klid mu to rozhodně stojí…

A jaké jsou důsledky? Místo větší kontroly a přehledu o jeho životě se vám bude stále více ztrácet, vzdalovat a odcizovat. Čím víc se mu budete „lepit na paty“, tím víc vám bude unikat a budovat vlastní svět.

3. CHOVAJÍ SE, jako by bez nich nemohl dýchat

Proč by měl dospělý chlap každou volnou chvíli trávit s partnerkou? Ano, má vás rád a jistě s vámi rád tráví volný čas, ale stejně jako vy potřebuje i on čas jen pro sebe, čas kdy s vámi nebude. Možná byste měla popřemýšlet nad tím, proč tak urputně trváte na tom, aby chodil jako pejsek všude s vámi, aby vás všude bral s sebou.

Pokud se vám v tomto směru nakonec podaří nacházet rozumné oboustranné kompromisy, budete oba dva jistě o něco spokojenější; v sobotu dopoledne půjde do posilovny a pak plavat, vy si zatím oběhnete pár obchodů s oblečením (nebo klidně naopak) a pak se oba náležitě uspokojení sejdete u oběda. Máte-li navíc děti, můžete se u nich samozřejmě vystřídat.

Dušeného muže nestrávíte

Dlouhodobě dušený muž vám stejně nakonec „nebude chutnat“ – po letech „dušení“ vám nebude imponovat, přitahovat vás, bude vás stále něčím rozčilovat. Dušený muž si časem buď vybuduje svůj vnitřní svět, do kterého vás, aby ve vztahu přežil, nepustí, nebo tlak v pomyslném papiňáku nakonec stoupne natolik, že bouchne. (A víte, jak to vypadá, když bouchne tlakový hrnec…)

Doporučujeme

Články odjinud