Čím při dietě nahradit chléb?

Čím při dietě nahradit chléb?

Jistě už jste to zažila – snažíte se jíst zdravě a omezit konzumaci pečiva, ale vaše tělo přece jen potřebuje sacharidy! Nastolení drastické diety rozhodně není tím správným krokem. Čím tedy nahradit pečivo, abyste tělu dodali všechny potřebné živiny a zároveň jedli zdravě?

Skvělým řešením jsou tzv. knäckebroty – křehké chleby. Tyto chleby jsou pečeny převážně ze žitné mouky, a proto mají nižší glykemický index. Čím nižší má pečivo glykemický index, tím déle se budete po jeho snědení cítit sytí a sníte pak méně v následujícím jídle.

Křehké chleby navíc obsahují všechny hodnotné živiny, kterými potřebujete svůj organismus vybavit: vlákninu, vitaminy B1 a B2, fosfor, železo, hořčík a zinek. Nahradí tedy zcela pečivo, a ještě uvítáte i tu výhodu, že pokud si dáte jen kousek, zbytek vám neokorá – zůstane stále křupavý a křehký (trvanlivost bývá okolo 10 měsíců!).

Už tři plátky křehkého chleba vám postačí na plnohodnotnou snídani. Samozřejmě je potřeba sacharidy doplnit i dalšími potřebnými živinami. K tomu dokonale poslouží potraviny bohaté na bílkoviny: tvaroh, cottage sýr, šunka, vejce, tofu apod. A taky nezapomeňte na zeleninu a ovoce.

Různé druhy knäckebrotů si můžte vybrat ze široké nabídky, například Wasa, Knuspi, Bonavita, Racio. Pouhé 3 plátky tohoto chleba pokryjí 20 % denní doporučené dávky vlákniny.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud