Cimický se chystá za básníky do Tibetu

Cimický se chystá za básníky do Tibetu

Psychiatr Jan Cimický (59) je známý především jako lékař, který pomohl z duševních problémů nejedné celebritě. Už méně se o něm ví, že má kromě literárních ambicí velmi rád i divadlo a dokonce se jím i dost vážně zabýval. V mládí psal texty k písním, později přesedlal na poezii a nyní se těší do Číny na básnický festival.

"Bylo to samozřejmě dávno, ve studentských dobách, kdy jsem měl čas věnovat se divadlu vážněji," říká MUDr Jan Cimický. "Tehdy jsem si ještě pamatoval text. Napsali jsme pět her a také jsem do nich psal texty ke kamarádovým písničkám. Spousta mých vrstevníků u divadla zůstala, třeba Olda Vízner nebo z vedlejší školy Jirka Štěpnička, Jaromír Hanzlík či Petr Štěpánek, mě to štěstí nepotkalo. Bylo to takové krásné období a rád na ně vzpomínám, protože kdo čuchne k divadlu, tak u toho již zůstane. Dokonce i moje kandidátská práce, kterou jsem po letech obhajoval, byla o teatroterapii, tedy o léčení divadlem."

Míří na básnický festival Jan Cimický měl o Velikonocích autonehodu, při níž ho jen úplným zázrakem náhodou nepotkalo vážné zranění. Přesto se stále ještě se necítí dobře. "Na dálnici do nás narazil zezadu vůz v plné rychlosti, několikrát jsme se otočili a přitom se se mnou utrhlo celé sedadlo. Jen zázrakem jsem neměl nic zlomeného, ale pořád to cítím," stěžuje si psychiatr. "Přitom bych potřeboval, aby mě co nejrychleji přestala bolet aspoň ruka a rameno. To je asi momentálně moje největší přání, protože se zanedlouho chystám na dost náročnou cestu. Jedu do Číny na básnický festival. Koná se ve východním Tibetu a jsem na to moc zvědav, protože by to mělo být v té nejvyšší části náhorní plošiny, kde jsou i největší slaná jezera na světě."

Doporučujeme

Články odjinud