Čínský baby box nestíhá, od ledna v něm nechali 262 dětí

Čínský baby box nestíhá, od ledna v něm nechali 262 dětí

Čína v několika největších městech zahájila provoz baby boxů. Na konci ledna tohoto roku bylo uvedeno do provozu bezpečné zařízení pro odložení novorozenců také v Kuang-čou (Kantonu) na jihu země. Ovšem denně v něm skončilo až šest dětí. Po měsíci a půl provozu a 262 opouštěných novorozencích museli baby box zrušit.

„Nadále budeme pečovat jen o ty děti, které již byly odloženy do baby boxu,“ uvedl doktor Sü Ťiou, šéf nemocnice v Kuang-čou, s tím, že byl provoz baby boxu dočasně ukončen.

Případ z Kuang-čou nahrává odpůrcům odkladišť pro nechtěné děti, kteří tvrdí, že to vede rodiče k nezodpovědnosti. Podporovatelé nápadu ale naopak říkají, že nechtěné děti jinak končí pohozené v ulicích či dokonce v popelnicích.

„Doufám, že všichni chápou, jak náročná taková péče je. My naše centrum musíme dočasně zavřít, abychom se mohli řádně postarat o ty děti, které tu už máme,“ dodal Sü, jenž má v péči krom odložených dětí také sirotky. Zařízení má kapacitu tisíc postýlek, ale už nyní se stará o 1 121 dětí.

Většina odložených dětí má vážné zdravotní potíže, nejčastěji trpí mozkovou obrnou, Downovým syndromem či kongenitálním onemocněním srdce.

Doporučujeme

Články odjinud