Čínský spisovatel zažaluje režiséra Avataru za plagiátorství

Čínský spisovatel zažaluje režiséra Avataru za plagiátorství

James Cameron (55), režisér kasovního trháku s názvem Avatar, bude možná čelit žalobě o 87,5 milionů milionu dolarů. Tu chystá Zhou Shaomou, spisovatel z Pekingu. Tvrdí, že scénář tohoto impozantního filmového sci-fi vychází z jeho románu.

Zhou Shaomou sdělil deníku China Daily, že strávil sedm let psaním své knihy, která sestává z 1,2 milionu slov. "Osmdesát procent zápletek a klíčové prvky filmu jsou podobné těm, které uvádím ve svém románu z roku 1997 s názvem ´Příběh modrých vran`," uvedl Zhou.

Kniha vypráví příběh velké cesty šesti astronautů na vzdálenou planetu, která je domovem zvláštního druhu s modře zbarvenou kůží. "V knize jsem psal, že jejich vesmírná pouť trvala šest let, ale v Cameronově filmu jim cesta trvá pět let, devět měsíců a dvacet dva dní," pokračuje Číňan. "Byl jsem v šoku, když jsem to poprvé viděl. To bylo příliš blízko."

Zhou měl pocit, že pro jeho dílo není trh připraveno, a proto podepsal smlouvu na publikování svého díla online. "Je mi jasné, že mě v Číně nikdo nezná, ale trvám na tom, že budu bojovat o svá autorská práva," tvrdí Shaomou. V soudním sporu chce získat 87,535 milionu dolarů (v přepočtu 1 653 462 000 Kč). "Mou knihu na internetu četlo více než deset milionů lidí," zdůrazňuje literát.

Čínský spisovatel je prozatím na začátku svého boje proti známému režisérovi. Dva soudy v Číně už jeho žalobu odmítly. Shaomou však věří, že uspěje u zahraničních instancí.

Doporučujeme

Články odjinud