Co a jak ukládat do lednice a mrazáku | Foto: iStock

Foto: iStock

Co a jak ukládat do lednice a mrazáku

Schválně, jak prodlužujete potravinám životnost vy? Pokud v tomto směru tápete, možná vám pár šikovných triků přijde vhod.

Stalo se národním sportem nakupovat ve slevách. Protože co stálo včera hodně, bude zítra dvakrát dražší. A tak když se při pohledu do regálu něco setsakra vyplatí, pak je fajn toho vzít tolik, kolik unesete. Jenže i skladování má svoje jasná pravidla.  

Dóz není nikdy dost

Správné nádoby (plastové, skleněné především) jsou základ a popsané pak značka ideál. Jen tak nesáhnete vedle, a navíc se k obsahu neprobojuje hmyz. Snažte se je vypotřebovat celé a průběžně je nedosypávejte – ten nejstarší obsah by se držel stále dole.

Jak dát správně věci do lednice?

  • Průběžně kontrolujte, jestli potraviny (i ty v ledničce) nechytají plíseň, něco se nezkazilo, nežluklo. V ledničce se snažte udržovat teplotu maximálně 5 °C.
  • Vajíčka vždycky přebalte z papírové krabičky (může být zdrojem infekce) do vlastního omyvatelného boxu.
  • Syrové maso, ryby zásadně držte od ostatních v bezpečné vzdálenosti – ve zvláštní nádobě nebo přes ně na talíři alespoň přetáhněte potravinovou fólii.
  • Maso a ryby mají v ledničce místo dole – nejlépe nad zeleninovým šuplíkem (ten se vyplácí udržovat v suchém stavu). Nad ně patří uzeniny, sýry, výše pak mléčné výrobky. Máslo a pomazánky se doporučuje umístit přibližně uprostřed.
  • Sýry by měly být pod poklopem nebo také v sáčku (aby nevysychaly a neokoraly). Zvlášť ty aromatické, které by mohly „vůní“ zamořit ledničku, rozhodně balte pečlivěji než jiné.

Co nedávat do lednice

  • Rajčata, okurky, papriky nebo jablka do ledničky neukládejte. Buď jednotlivé kousky ztratí chuť, nebo uspíší u ostatních druhů ovoce a zeleniny přezrání.
  • Stejně tak nemusí být v chladničce kečup, hořčice, med – těm svědčí suchá spižírna. Podobně jako exotickému ovoci typu ananas, banány, citrony, pomeranče.

Vždycky, opravdu vždycky vyjměte před uskladněním všechno ovoce i zeleninu z igelitových sáčků.

Jak ukládat věci do mrazáku?

  • Každý kus jídla by měl mít v mrazáku svůj obal – bez výjimky. Jinak ztratí svěžest nebo do sebe natáhne nežádoucí pachy. Sáčky, krabičky popisujte lihovou fixou – co je uvnitř a kdy to bylo zamrazeno.
  • Mrazák nikdy nepěchujte až po okraj, vzduch v něm musí proudit.
  • Čas od času proveďte inventuru zásob, ať víte, čeho je zatím dost a co naopak chybí. Vyplácí se vést si o obsahu mrazáku seznam.

Jak dlouho mohou být věci v mrazáku?

Maso by mělo bez ztráty kvality vydržet v mraženém stavu maximálně rok, pečivo půl roku, máslo šest měsíců, libové uzeniny dva měsíce, mořské plody a ryby rok.

Co jednou rozmrzlo, nikdy nemrazte znovu – ztratí to konzistenci, chuť i výživovou hodnotu.

Nechybujete

  • Teplé nebo vlažné jídlo musí nejdříve vychladnout, aby posléze mohlo putovat do ledničky.
  • Zelenina ani ovoce se před uložením do ledničky neumývají – připravili byste je tímhle krokem o důležitou ochrannou vrstvu.
  • Suché potraviny nevkládejte do ledničky ani nemrazte. Z originálních papírových nebo plastových obalů je přesypte nejlépe do skleněných dóz s pevným uzávěrem a držte je mimo dosah slunečních paprsků.
  • Trsy čerstvých bylinek by neměly ležet u zeleniny – jejich místo je ve sklenici s vodou (tu vyměňujte maximálně obden).

"Článek vyšel v časopise Blesk pro ženy 9/23"

Text: kač

Doporučujeme

Články odjinud