Jeden by si řekl: "Co ještě můžeme vědět o soli, používáme ji přeci každý den k vaření a přisolování jídel a tělo sůl potřebuje k životu." Jak už to tak bývá, naše letitá a skálopevná přesvědčení mají máloco dočinění se skutečností.
Co by jste měli vědět o soli
Jeden by si řekl: "Co ještě můžeme vědět o soli, používáme
ji přeci každý den k vaření a přisolování jídel a tělo sůl potřebuje
k životu." Jak už to tak bývá, naše letitá a skálopevná přesvědčení
mají máloco dočinění se skutečností. Sůl, tak jak ji běžně známe a
používáme nejen, že není pro tělo potřebná, ale je i škodlivá. Sůl je
anorganická látka a jako jiné anorganické látky se nachází všude v pitné
vodě mimo vody destilované. Anorganická sůl nemůže být začleněna do látkové
výměny, a když je konzumována ve velkém množství, ani nemůže být tělem
úplně vyloučena.
Sůl se obecně nazývá chlorid sodný nebo sodík. Vyskytuje se buď ve
formě anorganické pro tělo škodlivé formě nebo organické formě,
která je pro tělo vysoce žádoucí.
Stolní sůl a její neblahé účinky
Stolní sůl (anorganický chlorid sodný) může neblaze přispívat k tvorbě
kamenů v těle a tvořit usazeniny v tepnách, žilách a vlásečnicích. Sůl
může způsobit nahromadění vody v tělní tkáni, která pak vypadá
houbovitě a nabobtnale. Náruživí konzumenti soli mívají zpravidla příliš
vysoký tlak. Jak jsem již uvedl anorganická sůl nemůže být začleněna do
látkové výměny. Usazuje se proto v tělních tkáních. Velká žízeň po
požití slaných jídel je znakem toho, že se tělo snaží sůl rozpustit. A
tak jsou tkáně a důležité orgány zaplaveny vodou. V důsledku toho dochází
k závažným poruchám, nakonec i k zástavě srdeční činnosti. Ztvrdlé cévy
a tkáně plus nahromaděná voda nedovolí srdci, aby dále správně
fungovalo. Se zneužíváním soli souvisí i nadváha. Ne každá nadváha je
způsobena nadbytečným tukem. Často je nadváha způsobena zadržováním
vody v tkáních. Slaná potrava stejně jako tvrdá voda, poškozuje tepny žíly
a vlásečnice. Rovněž ledviny trpí přísunem slané stravy. Jsou oslabeny a
nejsou schopny tak velké množství soli vylučovat. Sůl se tedy vrací do tkání,
kde zůstane rozpuštěna ve vodě. Takový stav způsobuje vodnatelnost, která
je doprovázena těžkými poruchami ledvin i jater.
Organický sodík a jeho účinky
Abychom si zlepšili náladu, povíme si nyní jakou úlohu zastává v našem
těle organický sodík neboli organický chlorid sodný. Organický sodík je
silné rozpouštědlo a neutralizující látka pro toxické odpadní produkty.
V našem těle plní řadu důležitých úkolů. Ve spojení s chlorem tvoří
sloučeninu, která je hlavní součástí krve a lymfy. Pro přenos elektrického
indukčního proudu, který je v nervech vyvoláván železem, obsaženým v
krvi, je slaná tekutina nezbytná. Normální krevní sérum obsahuje pro tento
účel poměrně velké množství organického chloridu sodného, který
podporuje tvorbu a vedení elektrického proudu. Organický chlorid sodný hraje
důležitou roli při tvorbě slin, trávicích šňáv ve slinivce břišní a
ve žlučníku. Ve žlučníku se projevují redukční a rozpouštěcí
vlastnosti sodíku při emulgaci a zmýdelnění tuků. Organický sodík je potřebný
při rozkládání tuků. Přispívá k udržování hladiny cholesterolu na
normálním stavu. Sodík je důležitým pomocníkem při vylučování oxidu
uhličitého z těla.
Znovu ale důrazně připomínám, že pro naše tělo má význam jen živý
organický sodík, který získáte ve vázaném stavu z čerstvé zeleniny
a ovoce. Nejvyšší obsah organického sodíku má červená řepa a celer. Vědec
a odborník v oblasti výživy Paul C. Bragg se při svých expedicích do Ruska
setkal s lidmi, kteří žili obdivuhodně dlouho, někteří dosáhli věku 164
let i více. Doktor Bragg zjistil, že mnozí z nich pili jen dešňovou a sněhovou
vodu. Dověděl se, že červená řepa byla důležitou potravinou v jejich
denním jídelníčku. Z průzračně čistých řek získávali řeřichu,
kterou míchali se syrovou nastrouhanou červenou řepou. Mnozí s těchto Rusů
nikdy neochutnali normální stolní sůl. Jejich cévy byli měkké, poddajné
a elastické.
Nesmíme zapomínat, že přílišné solení je pouhý zlozvyk, protože jídlu
chuň nedodává, naopak stolní sůl nás ochuzuje o skutečnou chuň potravin.
Anorganická sůl totiž ochromuje všechny chuňové pohárky. Když si uděláte
pokus a týden nebo dva vynecháte sůl úplně, zjistíte, že potraviny mají
úplně novou chuň, odhalíte skutečnou chuň potravin. Používejme tedy sůl
s rozumem, raději méně než více a vyhýbejme se potravinám, které jsou
konzervovány solí. Naopak více přirozených potravin, zeleniny a ovoce.
Autor: Pavel Štěpka - Zdraví plus
include("./nazor.php");=""?>