Jedny z nejpříjemnějších chvil, které spolu stráví rodinní příslušníci, bývají u společného stolu. Dobrou chuť!
Květáková polévka s parmazánem
Příprava: 30 minut
4 porce:
- 1/2 většího květáku
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- špetka muškátového květu
- 150 ml smetany
- 15 g parmazánu
- 1 lžíce petrželky
- sůl na dochucení
Očistěný a omytý květák rozeberte na růžičky. Vařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě do poloměkka. Z poloviny másla a mouky připravte světle žlutou jíšku. Uvařený květák vyndejte na talíř. Odkrájejte velké košťály. Do vody, ve které se vařil, vmíchejte připravenou jíšku a velké košťály. Na mírném ohni vařte ještě asi 15 minut.
Pak polévku ochuťte muškátovým květem a rozmixujte na hladký krém. Zbylé povařené růžičky překrájejte. Na pánvi rozpusťte zbylé máslo, květák na něm opečte a přidejte do polévky. Nakonec přilejte smetanu a asi pět minut provařte na mírném ohni.
Rozdělte do talířů, posypte plátky sýra a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.
Žampionové hlavičky plněné bylinkami
Příprava: 30 minut
4 porce:
- 12 středně velkých žampionů
- 1 šalotka
- 10 g másla
- 1 plátek toastového chleba
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 2 snítky petržele
- 1 žloutek
- sůl a pepř
Žampiony očistěte. Oddělte nožičky a nakrájejte je nadrobno. V kastrůlku nechte na rozpuštěném másle zesklovatět najemno nasekanou šalotku. Přidejte nakrájené žampiony a asi 2 minuty je restujte.
Z toastového chleba odkrojte kůrky a rozdrobte ho k houbám. Přilejte smetanu a duste další tři minuty, až směs zhoustne. Sundejte z ohně a přisypte najemno nasekanou petrželku. Přidejte žloutek, osolte, opepřete a promíchejte.
Směsí naplňte hlavičky žampionů. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy a zapečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Kotletka v bylinkové strouhance s hráškem
Příprava: 40 minut
4 porce:
- 4 kotlety s kostí
- 150 g strouhanky
- 1 lžíce petrželky
- 1 lžička lístků tymiánu
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- olej na smažení
- 50 g másla
- 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 50 g strouhaného parmazánu
- sůl a pepř
Maso lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Strouhanku smíchejte s bylinkami. Kotlety obalujte v mouce, pak v prošlehaných vejcích a v bylinkové strouhance. Obalené maso smažte asi 4 minuty na mírném ohni. Pak je obraťte a smažte další 4 minuty, až budou upečené hezky dozlatova. Přemístěte je na papírový kuchyňský ubrousek a nechte okapat.
Na rozpuštěné máslo vsypte hrášek. Podlejte dvěma lžícemi horké vody, osolte a zakryté duste asi 3 minuty. Podávejte s hráškem a strouhaným sýrem.
Jahodová zemlbába
Příprava: 35 minut
6–8 porcí:
- 1 vánočka
- 10 g másla na vymazání formy
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 200 g měkkého tvarohu
- 200 g jahod
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Vánočku nakrájejte na plátky. Pekáček nebo zapékací formu vymažte máslem. Troubu předehřejte na 200 °C.
Jeden žloutek rozšlehejte s mlékem v misce, do směsi namáčejte plátky vánočky a ty pak klaďte do zapékací mísy.
Další vrstvu bude tvořit tvaroh rozmíchaný s cukrem, 4 lžícemi mléka a zbylými žloutky. Poklaďte kousky jahod prosypanými cukrem. Pokračujte opět vrstvou namočené vánočky, tvarohem a jahodami tak, aby vršek tvořila vánočka.
Pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a je pěkně křupavý. Nechte lehce vychladnout a pak noste na stůl.



Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.