Odlehčené recepty ze zimní zeleniny: Zkuste pečený celer i dušené kapustičky

18. 1. 2021
První měsíc roku je možná méně opulentní než prosincový sváteční maraton, ale i tak si můžete pochutnat. Celer, čočka, kapustičky i mandarinky slibují větší zážitek, než jste čekali.

Dušené kapustičky

4 porce  příprava: 30 minut

  • 800 g růžičkové kapusty
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g šunky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g másla
  • 100 g mraženého hrášku
  • 50 g plátků mandlí

Kapustičky očistěte od zvadlých lístků a překrájejte na poloviny. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Šunku nakrájejte na kousky.

V kastrůlku zahřejte olej s máslem. Vložte kapustičky a hrášek, zaklopte a na mírném ohni duste asi 10 minut. Pak odklopte, přidejte česnek a nakrájenou šunku a společně odklopené opékejte asi 5 minut.

Na pánvi nasucho orestujte plátky mandlí dozlatova a posypte jimi porce hotové kapusty.

Kapustičky

Růžičková kapusta si rozumí nejen s klasickými českými polévkami, ale vynikající je také zapečená nebo podušená jako příloha. Pokud máte rádi křupavou zeleninu, nakrájejte ji a hoďte na pánev s rozehřátým olejem a chvíli restujte. Můžete dochutit lněným semínkem a mořskou řasou nebo jen osolit. Kapusta je bohatým zdrojem vitaminů C a B1 nebo kyseliny listové, a tak je nejen vhodnou prevencí zimních viróz, ale také zvyšuje odolnost proti stresu a fyzickou svěžest. Hodí se i v těhotenství.

Pečený sýrový celer

4 porce  příprava: 30 minut

  • 500 g celeru
  • 500 g sladkých brambor (batát)
  • 250 ml smetany 33%
  • sůl
  • 25 g másla
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g sýra gouda 40%
  • čerstvě nadrcený pepř
  • 150 g toastového chleba
  • 2 snítky tymiánu

Celer a sladké brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zalijte je v hrnci smetanou, osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do změknutí.

Mezitím nastrouhejte sýr a oloupejte česnek. Z vařeného celeru s batáty slijte smetanu do misky. Zeleninu rozšťouchejte. Přidejte máslo a vešlehejte část slité smetany. Použijte jen tolik, aby vzniklo husté pyré. Vmíchejte zakysanou smetanu, žloutky, drcený česnek a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem.

Přendejte do vymazaného pekáčku. Na povrch dejte rozdrobený toastový chleba a tymián. Zapékejte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

Celer

Neprávem opomíjená zelenina výrazné chuti je spolu s mrkví a petrželí základem mnoha klasických českých pokrmů od omáček po polévky. Zkuste ho obsadit i do hlavní role. Skvělý je syrový, třeba v pomazánkách či salátu, nebo pečený. Působí příznivě na trávení a klouby, proti horečce i při detoxikaci.

Teplý salát ze zelené čočky

4 porce  příprava: 35 minut

  • 200 g zelené čočky
  • 1 červená cibule
  • 50 g černých oliv
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 100 g kozího sýra
  • 4 telecí kotlety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • hrubě drcený černý pepř

DRESINK:

  • 1 citron
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Čočku propláchněte, vsypte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Vložte na nudličky nakrájenou červenou cibuli a přiveďte k varu. Vařte 15 až 20 minut, až bude čočka měkká. Pak vodu slijte.

Mezitím si připravte dresink. Vymačkejte šťávu z poloviny citronu a rozšlehejte ji s octem, olejem, solí a pepřem. Dresink přidejte do vařené čočky spolu s olivami, petrželí a kozím sýrem.

Kotlety potřete olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem. Na rozpálené pánvi opékejte maso na mírném ohni 3 až 4 minuty z každé strany. Pak jej nechte v teple ještě 2 minuty odpočinout a podávejte s čočkovým salátem.

Čočka

Velmi chutná a přitom zdravá luštěnina se výtečně hodí jako příloha k masům, do salátů, pomazánek a polévek. Je bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, kyseliny listové a železa. Proto je vhodnou potravinou pro těhotné ženy, diabetiky nebo ty, kdo potřebují snížit hladinu cholesterolu.

Mandarinkový pudink

4 porce  příprava: 65 minut

  • 150 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml plnotučného mléka

SIRUP:

  • 1 kg mandarinek
  • 200 g krupicového cukru

Dvě mandarinky nakrájejte na silnější kolečka. Ze zbylých mandarinek vymačkejte šťávu a vlijte ji do kastrůlku. Přidejte 100 ml vody a cukr a přiveďte k varu. Do rozvaru vložte kolečka mandarinek a na mírném ohni vařte 10 minut.

Máslo s cukrem šlehejte do pěny. Pak přidejte vejce, mléko, mouku a prášek do pečiva a prošlehejte.

Zapékací misky vymažte máslem. Na dno vlijte trošku mandarinkového sirupu a rozdělte těsto. Dejte do pekáčku s vodou tak, aby sahala do poloviny misek. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 170 °C 50 minut.

Ještě horký pudink propíchejte špejlí a pokapejte zbylým mandarinkovým sirupem. Navrch ozdobte kolečky mandarinky povařenými v sirupu.

Mandarinka

Oranžové citrusy lahodné sladkokyselé chuti jsou nejlepší jen tak – čerstvě oloupané. Ale výborně se hodí i do zimních dezertů. Podobně jako pomeranče nám v chladných měsících dodávají tolik potřebný vitamin C, navíc (včetně bílé blanky halící dílky) obsahují flavonoidy chránící před rakovinou.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Máte za sebou velmi příjemné profesní období, ve kterém jste si potvrdili své místo na výsluní. Pokud si ho chcete udržet, tak se opravdu zapotíte. Nadřízený na vás klade hned od prvního…