Co je dentální hygiena a jak probíhá?

Co je dentální hygiena a jak probíhá?

Chodit pravidelně k zubnímu lékaři je zvyklý každý, ale tím péče o chrup zdaleka nekončí. Pokud chceme mít zuby zdravé a pevné, je nutné vědět, jak o ně správně pečovat.

Co můžeme čekat, když se rozhodneme podstoupit dentální hygienu?

Dentální hygiena má preventivní a léčebný charakter. Jejím účelem je předcházet vzniku onemocnění v dutině ústní. V důsledku nedostatečného či nesprávně prováděného čištění zubů a dásní dochází často ke vzniku zubního kazu, zánětu dásní (gingivitis) a závěsného aparátu zubu (parodontitis, lidově parodontóza). Pak je již zapotřebí se snažit odstranit všechny faktory, které onemocnění vyvolaly.

Hlavním úkolem je tedy pomoc klientovi najít takovou metodu čištění zubů, aby byla účinná a byl jí schopný dodržovat a zvládnout i v domácích podmínkách. Další neméně důležitý úkol je dotyčnému profesionálně vyčistit zuby. Tím mám na mysli odstranit zubní kámen a další povlaky z povrchu zubu. Dnes již víme, že mít zdravé zuby a dásně není jen o určité prestiži, ale i o zdraví celého těla.

Jak to vše probíhá?

Nejprve by si s vámi dentální hygienista měl promluvit a získat informace o vašich zvycích v péči o ústa. Zjistit, co od ošetření očekáváte a jaký je váš postoj ke zdraví. Další fází je vyšetření parodontu (závěsného aparátu zubu, struktur které vaše zuby drží v ústech). Měl by vám říci, jaký je stav zdraví vašich úst, a říct, jaká opatření jsou potřebná pro jeho zlepšení. Pak přichází na řadu profesionální čištění zubů. Postup je závislý na stavu úst. Poslední, avšak neméně důležitou částí je naučit klienta správnému postupu při provádění domácí ústní hygieny.

Kolik času ošetření trvá?

Je velice individuální, jak dlouho bude dentální hygiena trvat. Hlavní roli zde hraje, v jakém stavu jsou dásně a paradont. Klient, který chodí pravidelně na dentální hygienu a správně a svědomitě si pečuje o dásně a zuby, může v křesle strávít třeba jen půl hodiny. Pacient, který přijde poprvé a jeho parodont je postižen některým ze zánětlivých onemocnění, může zprvu podstoupit i několik hodinových procedur.

Jak často chodit a proč?

Na časových intervalech se musí individuálně domluvit hygienista s klientem dle jeho potřeb. Nějčastěji chodí klienti každý půl rok, ale není vyjímkou jednou za tři měsíce, či naopak při perfektní hygieně jednou ročně. Velice záleží na schopnosti pacienta si správně a pravidelně pečovat o zuby a dásně.

Je to bolestivé?

Pokud jsou dásně ve špatném zdravotním stavu, bývají velice často citlivé. Pak je ošetření nepříjemné. Při pravidelných návštěvách a dobré kondici dásní se stává návštěva často i příjemně stráveným časem, kdy děláte něco správného pro své zdraví.

Na otázky odpovídala Klára Jedličková,DiS., dentální hygienistka, Dental office H33


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud