Co vše si můžeme ve výživě dovolit, abychom zůstali zdraví a nepoškozovali svůj organismus, určuje zjednodušeně "pravidlo pěti".
Co je dobré pro vaše tělo?
Co vše si můžeme ve výživě dovolit, abychom zůstali zdraví a nepoškozovali
svůj organismus, určuje zjednodušeně "pravidlo pěti". Podle něho
by mě a naše denní strava obsahovat některou z potravin z těchto pěti
skupin:
- zelenina - do této skupiny patří zelenina, ovoce, brambory, rýže,
kroupy, luštěniny
- mléko - mléko, tvaroh, sýry, jogurt
- chléb - chléb, pečivo
- maso - maso, ryby, výrobky z masa, vejce
- tuky - máslo, rostlinný olej, sádlo
V jakémkoli množství ( ovšem podle nasycení, chuti a snášenlivosti)
můžeme konzumovat čerstvé ovoce, zeleninu, tmavý chléb, nízkotučné mléko,
podmáslí, luštěniny, brambory, pitnou vodu, čerstvé ovocné šňávy a
stolní minerální vodu. Střídmě bychom měli do našeho jídelníčku
zařadit maso, masné výrobky, vejce, tuky a tučnější potraviny, kávu,
pivo, víno a slazené nealko nápoje. Omezeně bychom měli jíst výrobky
z bílé mouky, čokoládu, cukrářské a trvanlivé pečivo, sůl, cukr,
zmrzlinu, škvarky, smetanu, velmi tučné sýry. Maximálně bychom měli
omezit lihoviny a velmi slané pečivo.
Skladbu jídelníčku bychom měli přizpůsobit věku, měnící se tělesné
aktivitě, aktuálnímu zdravotnímu stavu.
Autor: Dana Švigová