Co je mýtem a co pravdou o vlasech?

Co je mýtem a co pravdou o vlasech?

V lidském pokolení se čas od času zrodí nějaké mýty, které se přenášejí z generace na generaci. Chtěli bychom uvést na pravou míru některé z nich, jež vznikly o vlasech.

Co je mýtem a co pravdou o vlasech ?

V lidském pokolení se čas od času zrodí nějaké mýty, které se přenášejí z generace na generaci. Chtěli bychom uvést na pravou míru některé z nich, jež vznikly o vlasech.

Častým česáním se vlasy ničí a vypadávají.
Toto tvrzení může být pravdou pouze v případě, používáme-li k rozčesávání svých vlasů hřeben nebo kartáč, který není vhodný pro náš typ vlasů. Například ženy s hustými vlasy by si použitím jemného hřebenu opravdu mohly vytrhat větší množství vlasů než je obvyklé.
Ve skutečnosti, používáme-li hřeben a kartáč určený pro náš typ vlasů, si pročesáváním vlasů provádíme masáž vlasové pokožky nezbytnou pro zdraví naší kštice.

Vlasy by se měly rozčesávat jen jedním směrem.
Ani nevíme, kde se mezi námi tento mýtus zrodil. Toto tvrzení není ani v nejmenším pravdou. Vlasy je nutné rozčesávat všemi směry. Provádíme si tak masáž, jíž se vlasová pokožka prokrvuje a uvolňuje. To působí blahodárně zejména na zdraví vlasů. Ženy by měly rozčesávání svých vlasů věnovat stejně důkladnou péči jako každodennímu odličování.

Denní mytí vlasům škodí a vlasy se mastí.
Na tomto tvrzení je špetka pravdy. Používáme-li k častému, dennímu, někdo i týdennímu mytí vlasů vlasové šampony, které nejsou určeny pro náš typ vlasů, můžeme vyvolat jejich maštění.
Avšak v mnoha případech nás náš životní styl nutí mýt si vlasy každý den. Používáním šamponu pro každodenní mytí v kombinaci se šamponem určeným pro náš typ vlasů se vlasy ani vlasová pokožka nijak nepoškozují a nemastí. Spíše naopak, některé vlasové kosmetické prostředky nám mohou cestu ke zdravé kštici a krásným vlasům usnadnit.

Použití heřmánku na vlasy zachovává blonďatou barvu vlasů.
Pouze u dětí může splachování vlasů heřmánkem nepatrně prodloužit jejich "dětskou" blond barvu. U dospělých je tato teorie vyloučena. Dospělí lidé nemají natolik jemné vlasy, aby působení heřmánku prodloužilo jejich přirozeně světlou barvu vlasů.

Barvy vlasům škodí.
V dnešní době je na trhu velice široké spektrum produktů určených pro barvení vlasů. Tyto produkty jsou již kvalitní a vlasy nepoškozují. Jediné co vlasům může uškodit je technologický postup barvení vlasů, nikoliv samotná barva. Barvením si můžeme uškodit spíše, z hlediska splněných očekávání, použitím nevhodného odstínu barvy na naši podkladovou barvu vlasů.

zdroj: AMI Communications

Doporučujeme

Články odjinud