Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou látku v potravě. Pokud jste silný alergik, může kontakt s příslušným alergenem dokonce ohorozit váš život. Co alergie vyvoláva a jak se chovat např. na cestách, dozvíte se v našem článku...
Alergie versus nesnášenlivost
Alergie na potravinu je důsledkem reakce imunitního systému.
Intolerance (nesnášenlivost) určité potraviny je způsobena nedostatkem látky (nejčastěji enzymu), která se na jejím pracování podílí. K reakci imunitního systému však nedochází.
Jaké má potravinová alergie projevy?
• Kožní reakce – atopický ekzém, kopřivky, otoky.
• Reakce dýchacích cest – rýma.
• Reakce zažívacího systému – zvracení, průjem, bolesti břicha.
• Ve vážných případech může dojít až k anafylaktickému šoku.
Na které potraviny si dát pozor
Alergenem může být v podstatě cokoliv. Existují však potraviny, u kterých je pravděpodobnost, že u vás alergickou reakci vyvolají, mnohonásobně vyšší.
• kravské mléko,
• vaječný bílek,
• sladkovodní i mořské ryby,
• korýši (krevety, garnáti, krabi, humři a langusty),
• burské ořechy,
• ořechy (vlašské, lískové, brazilské, pekanové ořechy, pistácie, mandle),
• pšenice
• ovoce (například jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody),
• zelenina (například rajčata, celer, špenát, petržel),
• obiloviny a luštěniny,
• kakao, čokoláda,
• koření
Nebezpečná "éčka"
Přídavné látky nazývané „éčka“ nemají žádnou výživovou hodnotu. Přidávají se do potravin v různých stadiích výroby, aby zvýšily trvanlivost, chuť nebo vůni potravin. Problémy způsobuje například:
• žlutá potravinářská žluť 4 (E102) – přidává se do řady polotovarů (uzená treska, marcipán, konzervované broskve),
• žlutooranžová potravinářská žluť 3 (E110) – najdeme ji v pomerančových džusech a obalech rybích prstů,
• benzoáty (E211) – konzervační prostředky přidávané do limonád, džusů, piva i jedlých tuků
Co dělat v případě potravinové alergie?
V případě alergie je třeba vyloučit danou potravinu z jídelníčku. Někdy se to může zdát těžké až nemožné (alergie na mléko), ale většina pacientů po nějaké době zjistí, že to jde. Samozřejmě je nutné také podrobně sledovat složení jednotlivých průmyslově vyráběných potravin, které v sobě obsahují mnoho různých složek a přídavných látek. Naštěstí už dnes můžeme z obalu potravin přesně vyčíst jejich složení a nebezpečnému „éčku“ se vyhnout.
Potravinová alergie na cestách do zahraničí
Pokud již pacient v minulosti prodělal vážnou alergickou reakci na nějakou potravinu, je nutné, aby před zahraniční cestou navštívil alergologa a cestu s ním konzultoval. V případě velmi silné alergie by měl mít kromě svých léků na alergii i adrenalin v autoinjektoru (EpiPen) a také by měl při sobě nosit údaje o svém onemocnění s telefonním číslem na lékaře a s doporučením nejnutnější léčby v případě reakce.
Pokud cestujete letadlem, je nutné před kontrolou zavazadel předem informovat bezpečnostní službu, že máte v příručním zavazadle léky a injekce. Všechny léky musí být řádně označeny a uloženy v samostatném uzavíratelném plastovém sáčku. Pokud si nepřejete, aby prošly rentgenovou kontrolou, hlaste to dopředu bezpečnostní službě, budou kontrolovány pouze vizuálně.
Velmi nebezpečná může být na cestách potravinová alergie zejména na ořechy. Informujte se předem, zda váš dopravce nepodává během letu v jídle ořechy. Vždy si pro jistotu s sebou vezměte své prověřené jídlo. Upozorněte personál na svou alergii. Pokud cestujete s někým blízkým, je dobré mu také svěřit jeden adrenalinový autoinjektor, abyste měli rezervu pro případ ztráty zavazadla.
U nás je už naštěstí povinnost v restauracích a stravovacích zařízeních uvádět seznam alergenů obsažených v jídle, v cizině však musíte být obezřetní. Po ubytování v hotelu se ihned informujte, kde je nejbližší nemocnice a zda je v hotelu lékař. Před cestou si opatřete průkaz alergika, nejlépe v místním jazyce nebo v angličtině. Musí na něm být údaje o vaší alergii a nutné léčbě a také seznam potravin a ingrediencí, které nesmíte jíst. Před objednáním jídla tento průkaz ukažte servírce nebo kuchaři.
Potravinová alergie u dětí
Odborníci se i přes určité rozdíly v jednotlivých zemích většinou shodují v tom, že v poslední době skutečně dochází u dětí k mírnému nárůstu potravinových alergií. Ze studie rovněž vyplynulo, že nejčastěji se vyskytuje alergie na kravské mléko, vejce a arašídy. Alergie na mléko ve třetím roce věku vymizela u 80 % malých pacientů a na vejce u 50 % pacientů. Alergie na arašídy zůstala s věkem nezměněna. Je pozoruhodné, jak vysoký byl výskyt alergie na arašídy v takto nízkém věku, kdy by s nimi děti neměly ještě vůbec přicházet do styku. Kontakt je patrně zprostředkován různými jinými potravinami kontaminovanými příměsí arašídů.
zdroj: http://www.bez-alergie.cz
Autor: Tomáš Šebek