Autor: JANA KANTOROVÁ
Experimentování s jídlem, touha zkusit něco nového, snaha zhubnout nebo se odlišovat je nám lidem vlastní, a proto se v naší společnosti objevuje stále více rozličných výživových směrů. Běžně ze svého jídelníčku vyřazujeme jednotlivé potraviny v rámci různých dietních zvyklostí, jindy se držíme filozofického nebo náboženského přesvědčení anebo toužíme být prostě jiní či se cítit zdravější.
Je jisté, že strava bezprostředně ovlivňuje kvalitu našeho života a zdraví, ale nikdo zatím přesně nestanovil, které z výživových doporučení je to pravé. Jednou za čas se mezi takovými alternativními směry objeví nějaký fenomén, který touží vyzkoušet snad všichni. Nejrozšířenější a nejznámější vegetariánství a veganství teď doplňuje ještě kontroverznější a striktnější raw food.
JE TO „ŽIVÁ STRAVA“
Syrová strava zvaná někdy též vitariánství je založena na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin (teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C). Základem je totiž přesvědčení, že při zahřátí se vše živé v potravinách zničí a tepelně upravená strava je tak mrtvá. „Syrovou stravu jím již několik měsíců a šla jsem do ní hlavně kvůli vleklým zdravotním problémům. A opravdu mi pomohla. Bojovala jsem roky s nadváhou a trávicími obtížemi. Díky raw food jsem nakonec zhubla patnáct kilo, upravilo se mi trávení, zbavila jsem se nafouklého břicha, a navíc se mi zlepšila nálada, lépe se mi spí a silnější je i imunita,“ říká čtenářka Maruška a dodává, že by raw food doporučila opravdu každému jako detoxikační kúru nebo alespoň jako letní formu odlehčeného jídelníčku. Ostatně právě v létě je člověku příjemnější jíst spíše lehké potraviny, jako je ovoce a zelenina, než smažené a tučné pokrmy.
DVA ROZDÍLNÉ TÁBORY
Pohled na konzumaci syrové stravy je dvojí. Její zastánci a lidé, kterým pomohla dostat se ze zdravotních problémů, vychvalují její výhody, předávají dál své zkušenosti a jsou přesvědčeni o tom, že pro člověka je nejlepší jídlo v přirozeném a nezpracovaném stavu. Jedině tak podle nich předá našemu tělu všechny živiny, které obsahuje. Naopak třeba vyznavači jiných výživových směrů, např. ájurvédy, makrobiotiky nebo tradiční čínské medicíny, důrazně doporučují tepelnou úpravu potravin. Lékaři naposledy zmíněného učení pak rozhodně nedoporučují raw potraviny pacientům se slabým trávicím systémem, alergií nebo ženám, které trpí neplodností.
MÉNĚ PRÁCE V KUCHYNI?
Její zastánci vidí právě krátkou přípravu jako jednu z hlavních výhod. Musíme souhlasit, že samotná příprava syrových pokrmů není zdlouhavá ani složitá. Většinou postačí mixér nebo kuchyňský robot. Avšak je potřeba si čas zorganizovat, protože musíme nechat suroviny včas naklíčit nebo usušit. Je tedy zapotřebí promyslet, co budete připravovat, což nemusí vyhovovat všem, a ve finále se tak příprava jednoho pokrmu může protáhnout i na několik dní. Práci vám dále může ušetřit odšťavňovač, spiralizér (přístroj na výrobu nudlí z ovoce a zeleniny, pozn. red.), sušička nebo klíčidlo.
HEZČÍ PLEŤ A LEPŠÍ IMUNITA
Konzumace syrové stravy má na naše tělo pozitivní vliv. Zvláště díky vysokému obsahu vody v čerstvém ovoci a zelenině raw osvěžuje a hydratuje pokožku. To se projevuje jak na našem zdraví, tak na vzhledu naší pleti, která vypadá svěží a čistější. Podle Stanislava Petříčka, odborníka na raw food a provozovatele sítě restaurací bistRAWveg po celé republice, zahání také pocit falešného hladu, který můžete pociťovat, když přes den málo pijete. Vitaminy a minerály obsažené v raw potravinách přirozeně posilují imunitu. Důležitou složkou je pak také vláknina, která přispívá k čištění trávicího ústrojí. Bílkoviny neboli proteiny jsou pro lidský organismus nenahraditelné. Tělo z nich vyrábí energii nebo je využívá pro stavbu tělesných tkání. Hledejte je v semenech, oříšcích nebo zelené listové zelenině.
I RIZIKA EXISTUJÍ
Svoji zkušenost se syrovou stravou přidává naše čtenářka Mirka:„Mně naopak raw food nesedlo. Rok jsem tak jedla, ale po čase jsem najednou začala být hrozně unavená, snížila se mi obranyschopnost a stále jsem měla pocit hladu. Každému totiž sedne něco jiného. Já jsem si osobně zažila, že raději potraviny alespoň prohřeji. Jsem tedy zastáncem běžné vyvážené a pestré stravy a syrovou stravu nechávám jen jako doplněk a zpestření.“ Přestože syrová strava doslova překypuje vitaminy, při jejím striktním dodržování je potřeba dávat pozor na deficit vitaminu D, B12 a minerálních látek, zvláště pak vápníku, zinku, železa, jodu a selenu. Na syrovou stravu je potřeba navyknout i trávení, ne každému totiž neupravené jídlo vyhovuje. V našich klimatických podmínkách pak není podle odborníků vhodné konzumovat jen syrovou stravu, tepelně neupravené jídlo totiž neprohřeje organismus.
ŠIROKÁ ŠKÁLA POKRMŮ
Pojem syrová strava nezasvěcenému člověku chuťové buňky ani fantazii nejspíš příliš nenavnadí. Většina si totiž představí spíše přípravu salátů nebo chroupání mrkve namísto plnohodnotného a pestrého oběda. Ale tak úplně pravda to není. I v rámci tohoto stravování lze vytvořit zajímavé pokrmy. Z hlavních jídel jsou oblíbené například quiche, kukuřičné tortilly s různými omáčkami, sezamové karbanátky, řepové špagety, ale i nejrůznější chlebíčky či krekry. „Nejlepší jsou na raw ale jednoznačně dezerty, tedy ovocné nebo čokoládové dorty. Ty dostanou skutečně každého a připravit je lze poměrně snadno i doma,“ popisuje Stanislav Petříček. I přesto však samozřejmě raw jídelníček není až tak pestrý. Co se týče přípravy raw pokrmů, ta pak probíhá pomocí mixování, klíčení a sušení. Nakonec pak pokrmy vypadají stejně jako běžná jídla, rozdíl spočívá jen v jejich složení.
A CO DĚTI?
Způsob, kterým se stravujeme, chtě nechtě ovlivňuje i stravování našich nejmenších. Právě oni se totiž učí nápodobou, a proto je v každém případě lepší nastavit u malých dětí základní stravovací návyky a dodržovat pestrý a nutričně vyvážený jídelníček s obsahem všech živin důležitých pro dětský vývoj. Nejenom syrová strava, ale obecně alternativní výživové směry nejsou pro děti nebo těhotné ženy ve většině případů vhodné.
ZÁVĚR? IDEÁLNÍ JAKO ZPESTŘENÍ
Podle Stanislava Petříčka není nutné, a dokonce ani dobré být radikální a okamžitě přejít výhradně na raw stravu. Dejte si raw občas, třeba jeden den v týdnu nebo příležitostně k obědu. Pokud se ale rozhodnete radikálně změnit svůj jídelníček a zaměřit ho pouze na raw stravu, rozhodně zvolte pomalou a postupnou cestu. Při okamžitém přechodu na syrovou stravu nastane totiž velmi silný detox, tělo se začne zbavovat škodlivin najednou, a to může přinést například bolesti hlavy, únavu, ale třeba i vyrážku a další nepříjemné obtíže.
PLUSY
Nižší obsah tuků, cholesterolu a sodíku. Naopak vysoký obsah kyseliny listové a vlákniny. Vysoký obsah dalších živin a minerálů v syrové stravě. Do pokrmů se nepřidávají cukry nebo jiná dochucovadla. Pomáhá redukovat hmotnost. Vhodná jako odlehčující či detoxikační režim na kratší dobu. Raw strava podle zastánců zlepšuje náladu, psychický stav člověka a dodává energii.
MINUSY
Podle některých odborníků jde o nevyrovnanou a nedostatečnou výživu. Může hrozit nedostatek některých vitaminů, zvláště pak B12, dále pak nedostatek bílkovin a vápníku. Raw stravování není vhodné pro všechny členy rodiny, ať už z pohledu náročnějšího zajištění stravy, nebo kvůli dětem, kterým není raw doporučováno. Najíst se v běžné restauraci je téměř nemožné. Raw restaurací je v ČR zatím poměrně málo. Syrová strava je pro některé jedince náročná na trávení.
CO VŠECHNO JE RAW?
Ovoce (jablka, banány, papája, švestky a další) a zelenina (hrášek, květák, řapíkatý celer, kukuřice, papriky, brokolice a další), listová zelenina (římský salát, rukola, špenát, zelí apod.), dále ořechy (kešú, buráky, vlašské, lískové atd.), luštěniny, semínka (například chia, dýňová, sezamová, lněná), obiloviny (rýže, špalda, pohanka atd.), mořské řasy, klíčky (slunečnice, fazole, čočka apod.) nebo také nepražené kakao, bylinky a koření, kokosové mléko, kokosový, konopný či olivový olej, sladidla (javorový sirup, palmový cukr, stévie, agávový sirup atd.).
Tepelně upravené je stravitelnější
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D. dietoložka a odbornice na výživu:„Zaměřit se výhradně na konzumaci syrové stravy není výhrou. Je sice pravda, že nejvyšší obsah vitaminů si uchovává syrová zelenina a ovoce, ale rozhodně to neplatí pro další skupiny potravin a i v případě zeleniny a ovoce existují výjimky. Příkladem je mrkev, kdy využitelnost antioxidačně působícího beta-karotenu se zvyšuje tepelnou úpravou, stejně jako u tepelně upravených rajčat stoupá obsah antioxidačně působícího lykopenu. Kromě toho některé druhy zeleniny obsahují zasyrova antinutriční látky, typicky třeba brambory a jejich nazelenalé části, které mohou být pro člověka toxické. Tepelnou úpravou potravin se tedy zvyšuje jejich stravitelnost.“
KDE MŮŽETE RAW FOOD VYZKOUŠET?:
Restaurace Kiwi Raw Food, Brno,
www.kiwirawfood.cz Sweet Secret of raw, Praha,
www.sweetsecretofraw.cz bistRAWveg, Liberec,
www.bistrawveg.cz
Článek vyšel v časopise Maminka