Co musíte udělat na zahradě v listopadu? Zrýt záhonky a vysadit česnek!

Co musíte udělat na zahradě v listopadu? Zrýt záhonky a vysadit česnek!

I když už napadl první sníh, na zahradě je pořád co dělat. Právě teď je dobrá doba na rytí a hnojení záhonů kompostem a také na výsadbu česneku.

Zem ve staré síle

Jednotlivé palice nejdřív rozdělte na stroužky. Ty pak namočte do pětiprocentního roztoku Sulky (jde o nejpoužívanější prostředek k moření česneku) zhruba na dvanáct hodin. Až česnek z roztoku vyndáte, nechte ho oschnout na dobře větraném místě. Poté ho můžete zasadit do zryté a na povrchu upravené půdy. Pro česnek je dobré nechat zem v takzvané staré síle a nehnojit. Proč? Hnojivo má totiž negativní vliv na pozdější trvanlivost česneku.

Jak co nejlépe vypěstovat český česnek, se dozvíte zde.

Pokračování 2 / 4

Jak sázet

Jednotlivé stroužky se sází sázecím kolíkem do hloubky zhruba 6 centimetrů, okolo necháme stroužkům místo zhruba 15 cm. Při sázení dávejte také pozor, jakou stranou dáváte stroužek česnekudo půdy – vzrostlý vrchol by měl mířit nahoru. Nakonec záhon obrácenými hráběmi uhrabte tak, aby zem přikryla zasázené stroužky. Na jaře pak, až začne česnek rašit ze země, ho musíte podle potřeby okopávat a plít.

Pokračování 3 / 4

Která odrůda je nejlepší?

V Evropské unii je registrováno celkem asi 112 odrůd česneku, v počtu pěstovaných odrůd se Česko řadí na druhé místo. Nejpříjemnější pro pěstování je česnek paličák. Zvolte některou z českých odrůd, kterými jsou například Dukát, Tantal nebo Tristan. Výhody paličáku? Pevný stvol, který neleží na zemi. Z „nepaličáku“ (například odrůdy Lukan) se pak zase pletou česnekové copy.

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku se dozvíte zde.

Pokračování 4 / 4

Další zimní práce na zahradě

  1. Svažte koruny okrasných jehličnanů – větve se vám pak díky tomu nerozlámou pod náporem sněhové nadílky.
  2. Zkontrolujte kmeny ovocných stromů a zajistěte je proti okusování zvířaty.
  3. Obryjte růže – ochráníte je tak proti namrznutí.
  4. Přikryjte citlivé rostliny, jako jsou například šalvěj nebo mateřídouška, chvojím. (Rozmarýnu vynechte, ta totiž potřebuje světlo, vhodný pro ni bude v tomto případě průsvitný kryt z fólie.)

Co dalšího je potřeba udělat na zahradě, než přijde zima, se dozvíte zde.

Doporučujeme

Články odjinud