Co nevíte o banánech: Léčí srdce i kosti!

Co nevíte o banánech: Léčí srdce i kosti!

O banánech se traduje, že v nich není mnoho nutričně cenných látek – opak je však pravdou! Banány vás v mnohém překvapit…

Banán je oblíbenou, rychlou, prakticky zabalenou a zdravou svačinkou (někdy i snídaní). Na rozdíl od různých „svačinových sušenek“ však neobsahuje chemická barviva a konzervanty, zato je přirozeným zdrojem vlákniny a některých vitamínů a minerálů. Banány jsou díky mizivému obsahu tuku velmi snadno stravitelné a vzhledem k vysokému množství sacharidů rychle poskytnou chybějící energii.

Samozřejmě, že dovážené a uměle dozrávané plody vzbuzují i určité výživové otazníky, a přirozeně je nelze srovnávat s banány, které je možné si v jejich domovských zemích utrhnout přímo ze „stromu“ (banánovník je však ve skutečnosti bylina). Pokud bychom chtěli jíst opravdu čerstvé banány, museli bychom za nimi pravděpodobně cestovat – zralé banány jsou citlivé na manipulaci, jejich trvanlivost je mnohem kratší, a tak se pro dálkovou přepravu příliš nehodí.

Pod slupkou: Žádný tuk, přesto spoustu energie

Dominantní živinou v banánech jsou sacharidy; ve 100g banánu (menší banán) jich je úctyhodných 23 g. Až polovinu tohoto množství představují jednoduché cukry, schopné dodat energii takřka okamžitě. Celková energie, kterou nám 100 g sladké aromatické hmoty poskytne, činí v průměru 380 kJ. Pro lepší představu; 100 g jablka (menší jablko) obsahuje v průměru 250 kJ, jedna tatranka (1 ks/50 g) naopak přes 1000 kJ!

Banány dále obsahují pouze zanedbatelné množství tuků, 1 – 2 g bílkovin, 2 – 3 g vlákniny. Zbytek objemu činí voda. Vzhledem k minimálnímu množství tuku, rozumnému objemu vlákniny a přítomnosti jednoduchých, snadno vstřebatelných cukrů, se banány řadí mezi lehce stravitelné potraviny, které nezatěžují trávení. Ale pozor, pouze v případě jsou-li zralé!

Žádné vitamíny? Ale kdeže!

O banánech se traduje, že sice chutnají, ale moc zdraví prospěšných látek neobsahují, což ale není pravda! Banány obsahují významné množství draslíku, dále pak hořčík, vápník, menší množství železa, fosforu a zinku. Z vitamínů jsou přítomny zejména vitamíny řady B, provitamín A a malé množství vitamínu C.

Banán jako lék

  • Vzhledem k značnému množství draslíku a malému množství sodíku jsou banány ovocem „tlakařů“. Na vysoký krevní tlak a s ním související onemocnění srdce působí preventivně i léčebně.
  • Konzumace zdravých potravin bohatých na draslík, tedy i banánů, pomáhá eliminovat vznik osteoporózy u žen majících v jídelníčku nadbytek soli; alespoň to tvrdí závěry jednoho výzkumu z University of California.
  • Banány jsou vzhledem ke svému složení skvělým, dietním a lehce stravitelným jídlem po infekčních průjmech a při dalších chorobách trávicího traktu. Neobsahují hůře stravitelný tuk, přesto je v nich dostatek energie. Například ve Velké Británii a dalších zemích je v lékárnách běžně dostupný banánový extrakt účinný při chronických zánětlivých chorobách zažívacího traktu; kupříkladu při Crohnově nemoci.
  • Banán je osvědčené přírodní antacitum mírnící pálení žáhy.

Zralý je pihatý

A jak má vypadat zralý banán? Banán odrůdy „Cavendish“, na který jsme zvyklí z českých obchodů, by měl být „pihatě“ žlutý – přesněji hezky žlutě vybarvený s jemnými hnědými pihami. A pozor, banány nepatří do lednice, při teplotách pod 10 °C zčernají a ztratí chuť i aroma. Jinak však vypadá zralý zeleninový banán (plantain), který lze v kuchyni používat i přestože je jeho slupka ještě zelená. Tyto velké škrobnaté plody se vaří či smaží a podávají se obvykle jako příloha (kaše, smažené lupínky apod.). Ze sušených plantainů se též mele mouka. Nicméně exotických odrůd banánů, podobně jako u nás jablek, je celá řada a většina z nich je bohužel nevhodná k exportu.

Fakta o umělém dozrávání

V případě, že by se banány nenechávaly dozrávat uměle, pravděpodobně bychom si na nich nepochutnávali (a pokud ano, byly by vzhledem k nákladům na dopravu a manipulaci nesmírně drahé). Cesta zralého banánu na spotřebitelův stůl musí být krátká, zralý banán je „zranitelnější“ a mnohem rychleji se kazí. A tak se banány sklízejí zelené, putují k nám několik dní v lodích a po vyložení a další přepravě do ČR dozrávají ve speciálních komorách za pomoci etylenu – plynu, který se z ovoce i během přirozeného vyzrávání uvolňuje a celému procesu napomáhá.

  • PRAKTICKÝ TIP : Pokud chcete, aby vám banány rychle „došly“, umístěte je blízko jablek, nebo je ponechejte v igelitovém pytlíku spolu s jablky. Z jablek se uvolňuje etylen a banány dozrají rychleji.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud