Co nevíte o Českém Slavíkovi

Co nevíte o Českém Slavíkovi

Český slavík Mattoni se blíží ke svému vrcholu. Už 23. listopadu o půlnoci bude na stránkách slavikmattoni.seznam.cz ukončeno hlasování a nastane fáze sčítání a zpracování výsledků. O několik dní později, 29. listopadu budou v rámci galakoncertu vyhlášeny výsledky. Nejočekávanější televizní hudební program roku moderuje Libor Bouček. Letošní ceny jsou udělovány už po čtyřicáté deváté. Není proto divu, že kolem Slavíka se dělo a děje mnoho zajímavého.

Z historie

Český slavík, původně Zlatý slavík, je anketa, kterou založil v roce 1962 časopis Mladý svět. V jejím prvním ročníku zvítězil Waldemar Matuška. Karel Gott tehdy získal pouhé tři hlasy. O rok později už ale vyhrál. Gott má na svém kontě 37 Zlatých slavíků, 5 stříbrných a 3 bronzové. Naposledy zvítězil loni, kdy předloňského vítěze Tomáše Kluse porazil o pouhých 47 hlasů.

Slavík se od ostatních anket liší tím, že jde o celostátní anketu, v níž může hlasovat každý. Jiné ankety se omezují na čtenáře určitých časopisů, internetových stránek nebo hudebních stanic, popřípadě jsou limitovány věkem. V posledních letech přichází pravidelně zhruba kolem 120 tisíc hlasů.

Nejúspěšnější zpěvačkou novodobé éry je Lucie Bílá, která získala 15 Zlatých slavíků a 2 stříbrné. Jediný, kdo ji dokázal porazit, byla v letech 2005 a 2006 Aneta Langerová.

O slavíka v kategorii skupin se začalo poprvé hlasovat až v roce 1977. Historicky nejvíc Zlatých slavíků získal Kabát – osm. Loni poprvé zvítězila skupina Kryštof.

Celkem získalo Zlatého nebo Českého slavíka osm zpěváků, deset zpěvaček a jedenáct skupin.

Český slavík se zásadně proměnil v roce 1999, kdy spojil své síly s minerální vodou Mattoni, která měla a má stejné zájmy jako pořadatelé slavíka – podporovat českou hudbu a zvláště mladé umělce. S podporou Mattoni vznikla v průběhu let řada dalších nových kategorií, z nichž nejdůležitější je každoročně vyhlašovaný Objev roku.

Klepněte pro větší obrázek

Slavík letos

Už 49. ročník Českého slavíka Mattoni přináší novou kategorii, která reaguje na významný posun v poslechu hudby. S tím, jak pomalu končí éra cédéček, roste význam stahované hudby z internetu. Proto bude letos v rámci slavíka poprvé udělena cena za nejstreamovanější českou skladbu uplynulého roku.

Ceny ve všech třech hlavních kategoriích budou stejné jako v minulých ročnících. Stalo se tradicí, že zlaté, stříbrné a bronzové plastiky, poseté 44 českými granáty, vyrábí náš nejvýznamnější výrobce pyropových šperků, Družstvo umělecké výroby Granát z Turnova. Naše nejvýznamnější pěvecké hvězdy se tak dostávají do nejvybranější společnosti, v níž najdeme manželky amerických prezidentů, nejbohatší šejky, papeže a další V.I.P. osobnosti z celého světa, které nosí granátové ozdoby z dílen turnovských šperkařů.

Kolem Českého slavíka Mattoni se v posledních letech soustředila řada dalších partnerů, kteří chtějí podporovat domácí populární hudbu. Najdeme mezi nimi i tak významné podniky jako je pleťová a dekorativní kosmetika Mary Kay, společnost, která své profesionální zásady uplatňuje mimo jiné citlivým přístupem k zákazníkům i životnímu prostředí ve všech 35 státech, kde působí.

Klepněte pro větší obrázek

A kdo bude obhajovat?

Karel Gott mezi zpěváky, Lucie Bílá mezi zpěvačkami a Kryštof v kategorii skupin. Slavíkem bez hranic neboli nejpopulárnější slovenskou skupinou v Čechách byli No Name. Jak to dopadne letos záleží i na tom, zda využijete své právo hlasovat. Stačí najít www.ceskyslavikmattoni.cz a rozpomenout se, kdo ze zpěváků, zpěvaček, nebo hudebních skupin vás letos nejvíce zaujal. Od letošního roku nejsou v anketě hlasovací SMS zpoplatněny vyšší sazbou, jako u jiných akcí, kde se hlasuje. Za hlasovací SMS zaplatí každý tolik jako za jakoukoli jinou SMS, kterou posílá třeba kamarádům. A kdo má v rámci svého tarifu volné SMS, hlasuje vlastně zadarmo. Navíc, můžete i vyhrát. Na jednoho z hlasujících totiž čeká letecký zájezd pro dva na Menorku z nabídky CK Alexandria.

Doporučujeme

Články odjinud