CO NEVÍTE O HOUBÁCH: Jsou vůbec zdravé?

19. 10. 2015
Češi jsou národem houbařů. Co nám ale houby, kromě radosti z jejich nacházení, dávají? Než vyrazíte z košíkem do lesa, přečtěte si náš článek...
  • Především je to spousta užitečné vlákniny s rozdílným složením než má zelenina, ovoce a obilniny (v průměru 26 % nerozpustné a zhruba 1 % rozpustné), některé vitaminy a minerály a prakticky nulové množství kalorií. To věru není málo. Houby jsou však hlavně pochutinou, kterou si zpestřujeme jídelníček.
  • Jednou z nejvýznamnějších látek, kterou nám houby poskytují, jsou látky zvané betaglukany (obzvlášť je v této souvislosti zmiňována hlíva ústřičná). Snižují hladinu cholesterolu a podle řady studií také stimulují imunitu. Nepředstavujte si ale, že jejich dostatečné množství získáte pouze pravidelným a hojným požíváním hub. To zvládnou spíš potravinové doplňky obsahující vysoké množství této účinné látky.
  • Vedle zmíněných glukanů jsou v houbách obsaženy vitaminy, hlavně skupiny B, především riboflavin a niacin, včetně kyseliny listové, vitaminy E a K, obsažen je i vitamin D, některých hub si ceníme kvůli triterpenoidům, jež působí protizánětlivě.
  • Nízký obsah sodíku a naopak vyšší obsah draslíku v houbách pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Účinný antioxidant selen pak společně s vitaminem E pomáhá zbavovat tělo škodlivých kyslíkových radikálů.

Zajímavé medicinální houby

Lesklokorka lesklá

Tato nejedlá houba se pěstuje pro své doslova širokospektrální léčivé účinky. Dlouhá tisíciletí ji používají především lékaři v Číně, Koreji a Japonsku. Extrakt, který vzniká několikaměsíčním macerováním houby ve víně, se v Číně podává při léčbě bronchitidy, vysokého tlaku, používá se při vysoké hladině cholesterolu, hypertenzi, poruchách krevního oběhu a při chronické nespavosti, rovněž při potížích s menstruací a u mužů při potížích s prostatou.

Houževnatec jedlý (šitake)

Po žampionech nejpěstovanější jedlá houba, využívaná donedávna především pouze v čínské nebo japonské kuchyni. Tvrdí se, že díky ní se Japonci dožívají dlouhého věku. Její uplatnění v kuchyni je skutečně široké.

Hlíva ústřičná

Tuto chutnou jedlou houbu si můžete vypěstovat i doma, nejsnazší je však koupit ji. Dá se ulovit" volně v přírodě v lese od září do listopadu a někdy také v zimě. Roste především na listnáčích, výjimečně na jehličnanech. Najít ji můžete jak na živých stromech, tak na padlých kmenech nebo pařezech buků, javorů, jeřábů, lip, olší a topolů. Zpravidla roste ve větším množství a někdy její bohaté trsy pokrývají celé kmeny.

Lanýže

Lanýže žijí v symbióze s kořeny dubů, buků, bříz, lísek, smrků, habrů nebo topolů. Kromě vybraných lokalit Itálie, Francie a Chorvatska najdete tuto nejdražší houbu na světě, jejíchž několik tenounkých hoblinek udělá z obyčejných míchaných vajec výjimečnou lahůdku, také v Česku. Její sběr je však u nás přísně zakázaný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dělení hub

Zjednodušeně je dělíme na jedlé, nejedlé, jedovaté a také na houby léčivé, které nemusejí být přímo jedlé. Dále je můžeme dělit také na houby sbírané v přírodě (například hřibovité, lišky, holubinky či ryzce) a pěstované (žampion, hlíva ústřičná nebo šitake).

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Neškodí, když se člověk občas stáhne do ústraní. Ani vy byste nyní neměli vystrkovat nos víc, než je třeba. Udělejte si čas na pořádnou rekapitulaci osobního nebo profesního života. Jestli…

Nejčtenější články